XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
August 14, 2022, 02:01:57 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Help my DAC synchronizing  (Read 4128 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
listening
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 198


View Profile
« on: January 19, 2012, 09:22:32 pm »

Sometimes my DAC has problems to synchronize with the incoming signal (SPDIF) timely and a small part of the track is missing. XXHighend should be able to add a configurable synchronizing sequence added in front of the track.

Regards,
Georg
Logged

XXHE 2.10 - PC ASUS Sabertooth X99, passive Cooling / Seasonic P-400FL Platin / Core I7 6800K 6/12 cores scalable @1.2GHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 10 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.69  (max 0.69) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ 2GB RAMDisk (IMDisk) / UnAttended (Just Start) / Stop Desktop, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On
(Settings currently not stable)

USB3 from MoBo -> 2m Belkin -> Intona (Standard) with external power supply -> Clairixia cable
USB3 from MoBo -> 0,5m Belkin USB3 -> ALLDAQ ADQ-USB 3.0-ISO-PS with external power supply -> 2m Belkin USB2 cable

-> WaveIO to dddac1794 or to Soekris DAM1021
-> SMSL SU-8 ES9038
-> 2x Gainclone -> TQWT 9710M/01 + BMS 4524 Horn
-> 2x Quad 405 rebuild as mono amps with Dada Electronics boards -> Quad ESL63 Pro
-> 2x Anaview ALC0300-1300 -> Original Celestion SL6 in concrete housing
-> 2x Neumann KH-120
-> Funk MTX Monitor -> AKG K701
Calibrator
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 556

Certified tweakaholic


View Profile
« Reply #1 on: January 20, 2012, 01:12:58 am »

Sometimes my DAC has problems to synchronize with the incoming signal (SPDIF) timely and a small part of the track is missing.

G'day Georg,

are you certain the trouble in with your DAC and not XXHE itself missing the first part of some tracks, which has been a problem for some in the past. A search through the forum should bring up the discussions. I can't recall the exact remedy, if there was a specific cause, but those discussions may suggest avenues to try.

What time period are the missing pieces? In the order of a second or two , or perhaps just a momentary glitch?

I noticed you list your Jui@ card as "modded". Perhaps that "mod" is causing the issue ?

Cheers for now,

Russ
Logged

(Sep 26th 2012) (0.9z-7-4 )
Parameters (0.9z-7-4) ->Coming soon...
Parameters (0.9z-6-1) ->Same as for 0.9z-6
Parameters (0.9z-6) ->http://members.iinet.net.au/~calibrator/XXHE/XXHE_parms_(0.9z-6).jpg
Hardware: Asus P5Q, H2O cooled 3.6GHz C2D, 8GB ram, W7 Ult X64 (NO SP1), O/S plus Galleries on 2x(OCZ 60GB Vertex2) -> ESI Juli@ (v0.978 drivers @ 48 samples) -> coax SPDIF -> Integra DHC-9.9 -> Hafler XL600 -> SGR Audio S-series Octagons -> aural organs -> nucleus accumbens sounds good !

====================
Turntables .. how quaint bored
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16524



View Profile Email
« Reply #2 on: January 20, 2012, 07:36:56 am »

Georg,

Quote
XXHighend should be able to add a configurable synchronizing sequence added in front of the track.

By itself this is true, but the problem will be somewhere else. No clue where or what though ...
I think we talked this through before, there are (or were) many users using a Juli@ (former NOS1 version), and no such thing existed.

Try moving it to another slot, or think in the direction of PCI otherwise ...

Also, you could try to determine whether there is a difference regarding this issue between KS Special Mode and Adaptive Mode. I can expect something like this happening with Special Mode, but then you should try another driver (again).

Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
listening
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 198


View Profile
« Reply #3 on: January 21, 2012, 10:02:13 pm »

Hi Peter, hi Russ,

tried to not mix up software and hardware actions and find out: Unchecking the "decode HDCD" and I was halfway there. Increasing the digital output level does the rest - problem solved!

Regards,
Georg
Logged

XXHE 2.10 - PC ASUS Sabertooth X99, passive Cooling / Seasonic P-400FL Platin / Core I7 6800K 6/12 cores scalable @1.2GHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 10 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.69  (max 0.69) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ 2GB RAMDisk (IMDisk) / UnAttended (Just Start) / Stop Desktop, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On
(Settings currently not stable)

USB3 from MoBo -> 2m Belkin -> Intona (Standard) with external power supply -> Clairixia cable
USB3 from MoBo -> 0,5m Belkin USB3 -> ALLDAQ ADQ-USB 3.0-ISO-PS with external power supply -> 2m Belkin USB2 cable

-> WaveIO to dddac1794 or to Soekris DAM1021
-> SMSL SU-8 ES9038
-> 2x Gainclone -> TQWT 9710M/01 + BMS 4524 Horn
-> 2x Quad 405 rebuild as mono amps with Dada Electronics boards -> Quad ESL63 Pro
-> 2x Anaview ALC0300-1300 -> Original Celestion SL6 in concrete housing
-> 2x Neumann KH-120
-> Funk MTX Monitor -> AKG K701
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.087 seconds with 20 queries.