XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
April 30, 2016, 07:13:25 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Dec. 31, 2012 : XXHighEnd + Phasure NOS1 DAC receive 6moons Blue Moon Award !
** "Lonely at the very top" **
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 2 [3]  All
  Print  
Author Topic: PC Tweak for NOS1 async USB  (Read 20694 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 13180



View Profile
« Reply #30 on: November 28, 2011, 02:50:18 pm »

Yes. A while back I have been measuring someone's system+monitor, and the monitor generated a significant amount (of measurable) noise.
I forgot the ins and outs ...

Peter
Logged

W10-10586.0 - January 2016 (2.04+)
XXHighEnd PC -> i7 3930K Hyperthreading On (12 cores) @~420MHz (!), 16GB, *Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0* *from RAM*, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.10*  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core *3-5* / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive *none* (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *63* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best (OS from RAM issue) / Time Stability = Off (OS from RAM issue) / Custom Filter Mid 705600 / -> USB3 (Silverstone both sides isolated = Sw#3 of NOS1a = Up) -> *Clairixa USB 15cm* -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere

Global Moderator
CoenP
Audio Addict
***
Offline Offline

Posts: 769


View Profile Email
« Reply #31 on: November 28, 2011, 09:28:45 pm »

I get a lot of extra noise when I dim the monitor (I mean less luminous, not off).
Furthermore I found the monitor powerplug orientation and place on the powerstrip surprisingly audible.

Could it be me or do I see an aftermarket high-end-filter-monitor-decoupling-plugin-tool-opportunity here Wink?

regards, Coen
Logged

Audo PSU: HDPlex 100w lin supply with HDPlex 250W ATX module, Gigabyte H68 mobo, i5-2500K, simple 10Watt passive cooled 512Mb video card, megahalems passive cooling (no fans running), Corsair 16G 1333 DDR3 (running full speed), No-brand OEM 2X USB3 PCIe card. Music on Samsung Green SATA2 3Tbyte disk, OSses on WD 10k 320Mb velociraptor. Power cable PE not connected, together with nos1 and poweramp in separate "audio" powerstrip.

1m no name prepped USB cable, Phasure NOS1a USB (buf 4 ms)-> Blaxius ->SE EL95 (0,8W triode)-> biwired QED cable-> Altec VOT 515-8G, 808, 511-E (700 Hz LR filter).

WIN7, 0.9z-9e (preferred) or 1.186i with very different settings.
Minimized OS; ArcPred 16x; fx=on; Eng #4; adaptive; 4096; -NO playbckdrv-; 'allow format change'; Scheme-3/ Low/ RealTime; 10ms; XTweaks: 98/53/1/0/1; SFS:2/4; Straight Cont.; Q1-5:1/0/0/0/0; xQ1:1
All other settings @default or not ticked.

WIN8: banned.
WIN10: experimenting
juanpmar
Audio Addict
***
Online Online

Posts: 1056


View Profile Email
« Reply #32 on: December 01, 2011, 03:03:58 pm »

I'm finding that if I connect the PC case to ground (using one of the ground wires in my 'star' ground arrangement, itself connected to a clean, totally isolated and ultra-low impedance earth) I get a phenomenal improvement in SQ.

Well, as is often the case (with me at least) I think I've been lured into a false sense of improvement when doing this... There's obviously a lot more going on with the USB connection of the NOS1 than us mere mortals are aware of.

I really wanted to get to the bottom of this and spent a few hours over the weekend trying a few things and listening to their effects.

It seems that my monitor has a major affect on the sound. It doesn't matter if it is switched on or not... just the fact that it is physically connected to the PC changes the sound. I think that the monitor cable is creating a ground loop of some sort. Now this may not be an issue with other monitors, but mine is an older Dell monitor with an IEC socket, and I think the ground is connected internally to the cable shield.

Anyway, the upshot is that the sound is much, much 'nicer' when I disconnect the monitor cable during playback. A PITA for sure, but definitely worth it.

Try it!

Mani.

Hi Mani,

In my case I canīt see differences when the monitor is connected (via VGA) or not. Neither with the keyboard and mouse connected to a hub with an USB active extension.

But these issues, together with the one about the power supply, leads me to think that although the improvement in the software (XXHighEnd) and in the NOS1 will never end there are other important parts to which attention should be paid in order to work with synergy (remember that audiophile word?) with XXHE and the NOS1.
Maybe now, that the NOS1 USB seems to have reached a very notable grade of perfection could be the time for Peter (sorry, we all know you work tirelessly) to take the task to investigate on this hardware, i.e. the power supply he was working on or how to get the less possible impact on the sound with the different connections: monitor, mouse and keyboard. Maybe the remote in his mind will be the solution...

Juan
Logged

Audio Pc: Processor i7 970: 3200MHz (reduced to 1668MHz), 6+6 cores/ RAM Corsair DDR3, 24Gb, 1333MHz/ Mb Asus X58 Sabertooth/ OS and XXHE in Peterīs RAM-Disk / The CPU fan is the only one: NF-S12A (600rpm/6.7db)/ No graphic card/ Power supply: Seasonic SS-400FL2, fanless/ PCIe: Silverstone USB 3.0 SST-EC04-P (both sides isolated)

Configuration and Updates in HOW IīVE BUILT MY NEW PC...http://www.phasure.com/index.php?topic=1673.0

XXHighEnd: 2.05. Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN/ KS:Phasure NOS1 Out 4.0/ #4 Engine/ Adaptive Mode/ Q1=14, Q3,Q4,Q5=1, xQ1=1/ Dev.Buffer: 4096/ ClockRes: 1ms/ Straight Contiguous/ SFS: 0.70 (max 60)/ Not Invert/ Phase Alignment Off/ Allow format change/ Decode HDCD/ Playerprio: Low/ ThreadPrio: Real Time/ Scheme: Core 3-5/ UnAttended/ Not Switch during Playback Off/ Playback Drive none/ UnAttended/ Include Garbage Collect/ Copy to XX Drive by standard/ Always clear Proxy before Playback/ Stop Desktop Services/ Stop Remaining Services/ Stop All Services: Off/ Keep LAN Services: On - Persist: Off/ Use Remote Desktop/ Show as WallPaper/ Show back/ At Attended/ Show mirror back/ OSD Text: On/ Running Time: Off/ NrmVolume on or off/ Minimize OS/ XTweaks : Balanced Load 63/ Nervous Rate 1/ Cool when Idle 1/ Provide Stable Power 1/ Utilize Cores always 1/ Time Performance Index: Not the best/ Time Stability Off/ Custom Filter Mid 705600.

Music Server PC (W10) totally silent with OS (W10) in SSD and music inside in SSDs - RDC > Ethernet Gigabyte cable 3m > Audio Pc > USB Clairixa cable 0.20m> Intona (industrial v., no-flash mod.) > USB Clairixa cable 1.80m> PHASURE NOS1a-75B (Driver v1.0.4) > Blaxius BNC interconnects > Genelec 1037B 3-Way Active speakers with BNC inputs
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 13180



View Profile
« Reply #33 on: December 28, 2011, 09:27:03 am »

All,

I tested a SOtM USB card in my system;

Measured it and saw no difference (and in order to influence SQ by such a device I really should have). Sounded OK to me.
Of course I already told that it shouldn't make a difference, but it is nice to confirm it (instead of some blahblah only).

There is a difference though, because I was not able to use the 2ms Streaming Buffer for the NOS1; I tried 8ms as the alternative and that worked trouble free.

Maybe this helps someone,
Peter


PS: Mani, obviously I went as far as installing a PCI card in my audio PC, which really isn't without hussle in my case. But since I did that anyway ... it is out now again, leaving space for that other PCI card. Well, you know ... yesyes
Logged

W10-10586.0 - January 2016 (2.04+)
XXHighEnd PC -> i7 3930K Hyperthreading On (12 cores) @~420MHz (!), 16GB, *Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0* *from RAM*, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.10*  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core *3-5* / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive *none* (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *63* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best (OS from RAM issue) / Time Stability = Off (OS from RAM issue) / Custom Filter Mid 705600 / -> USB3 (Silverstone both sides isolated = Sw#3 of NOS1a = Up) -> *Clairixa USB 15cm* -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere

Global Moderator
jarek
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 103


View Profile
« Reply #34 on: January 28, 2012, 03:51:09 pm »

I have SOTM USB in my system and the best combination for the sound quality is when I use SOTM for my keyboard and WiFi, and plug my NOS1 to one of computers integrated USB ports. NOS1 is the exclusive device using integrated USB ports. I know you might consider this stupid, but NOS1 sounds the best to me when plugged to the mainboard.

Jarek
Logged

Windows 2008 Server Std 64bit *SP2* / dual boot with Win 7 Professional 64-bit *SP1* on SATAII spinning disk, XX on Spinning Disk, music on SATAII, i5-660 (4 cores) / 16GB RAM / Engine#4 *Adaptive Mode* / Q1/2/3/4/5 = *30*/0/0/0/0 (Dev.Buffer = *4096*) / ClockRes = *0,5ms* / Straight Contiguous SFS = 120 /  *Minimize OS = Off* / *Double Octo* Arc Prediction Upsampling /-> 24/768 Phasure NOS1 async USB DAC -> ARC Ref 40 Preamp -> mainamps.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 13180



View Profile
« Reply #35 on: February 02, 2012, 06:41:35 pm »

Thanks for sharing Jarek. Doesn't sound stupid at all, because this is what I saw myself (without listening).

Regards,
Peter
Logged

W10-10586.0 - January 2016 (2.04+)
XXHighEnd PC -> i7 3930K Hyperthreading On (12 cores) @~420MHz (!), 16GB, *Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0* *from RAM*, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.10*  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core *3-5* / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive *none* (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *63* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best (OS from RAM issue) / Time Stability = Off (OS from RAM issue) / Custom Filter Mid 705600 / -> USB3 (Silverstone both sides isolated = Sw#3 of NOS1a = Up) -> *Clairixa USB 15cm* -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere

Global Moderator
greywind11
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 10


View Profile Email
« Reply #36 on: June 23, 2012, 08:11:28 am »

Hi Jarek,

Just saw your post about the Sotm usb card and I have something to add. I tried this card as well and ended up with the same results, eventually sending it back to Jesus. Great guy he is by the way and I'd like to try his usb converter.

I ended up installing a 2-port usb3 card by Startech and it has solved all my problems. I listen a lot more now, without any hangups, FIFO errors and the sound is amazing. Now I need to upgrade my Zalman to i7.

Can't imagine the sound will get much better though.

/Lee
Logged

XXhighend 9z6.1, KS mode eng#4 adaptive, 4096 buffer size, low/realtime, SFS 430, Q30,0,0,0,0; Zalman TNN-300; PQ5EM 16GB RAM, 2 cores; OCZ 120GB SSHD;  Sotm Sata and Fan power filters; Win7 64bit sp1-->Phasure NOS1 USB.
Pages: 1 2 [3]  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.275 seconds with 20 queries.