XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
February 28, 2024, 11:58:41 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Incorrect speed when changing format wih 9z-7-2  (Read 7198 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
AlainGr
Audio Addict
***
Offline Offline

Posts: 1130

Music for life

alain_gregoire@hotmail.com
View Profile Email
« on: September 03, 2012, 06:37:28 pm »

I have witnessed a wrong speed as a song at 16/44 played immediately after one that was 24/96... The 16/44 was too fast. I immediately replayed the 16/44 song alone and that time it worked at the right speed.

I guess I should not allow format change - meaning no mix between different format ? Or is it a matter of multiples (one is a multiple of 48khz, aka 96) ?

Alain
Logged

Desktop with ASUS Sabertooth X79 motherboard,Intel 3930k 6 cores (+ 6) at 1.2 GHZ,32GB ram 1333Mhz,Win 10 pro build 14386 64 bit with no updates,OS + XXHE on external Sata III SSD (Esata), music (WAV) on external 5200 rpm drive through network, OS MInimized, XX with engine 4 adaptive,4096 (buffer size), CPU with scheme 3,Player = Low,Thread = RealTime, Q1 = 14,Q345 = 1,1,1,Q1x=1,Clock res = (variable),Stop Desktop Services,Stop Remaining Services,Stop Wasapi,,LAN on,persist = on,all OSD off,SFS = 2,PE off,PA off, Arc Prediction,x16 Upsample, Straight Contiguous,Lush USB  cable,Phasure NOS1a DAC,Meitner PA-6 preamp, Spectral Audio DMA-180  Power Amp, Tannoy System 15 DMT II, Tannoy St-100 supertweeters, Tannoy TS2.12 subwoofers (2). * On hiatus for a while...
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16825



View Profile Email
« Reply #1 on: September 03, 2012, 06:59:21 pm »

This should not happen Alain.
Can you FileMail me the two tracks in question please ?

Thanks,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16825



View Profile Email
« Reply #2 on: September 03, 2012, 07:12:31 pm »

Alain,

That was you, about that 48Khz playing too fast, right ?
So, do you mean in this situation that the 44.1 is playing at the speed of 48 or something like that ? Thus, not double ?

By now we maybe must suspect your DAC ?
It can be so that when two osciallators are in there, the sampling speed is changed all right (XXHE does this undoubtedly) but that something in there can't change from oscillator ... (by the means XXHE applies that is).

Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
AlainGr
Audio Addict
***
Offline Offline

Posts: 1130

Music for life

alain_gregoire@hotmail.com
View Profile Email
« Reply #3 on: September 04, 2012, 12:40:56 am »

Hi Peter,

No, it was not me (mentionning a too fast play at 48khz)... Or are you talking about these ?
http://www.phasure.com/index.php?topic=1782.0
http://www.phasure.com/index.php?topic=1769.0

Anyway, ok I will send the 2 songs as requested. Could be as you indcate a possible incapacity for either the DAC or the Audiophilleo to switch fast enough ?

I have done a few tests...

KS:
With upsample = 24/96 (to 24/192) and 16/44.1 (to 24/176.4) = faster.
Without upsample = this time the second song really is stuck at 96khz since it is way too fast. 

WASAPI:
With or without upsample: same results, but different from KS.
e.g. a window appears with the following message with the title "Fail!": "Communication error with Endpoint device". If I close this window, the second song (the 16/44.1) starts but is faster than usual. Sounds like 48khz...


Invert order:
WASAPI:
No upsampling: Same Error Window, but when I press Ok, the 96khz song plays like 44.1...
With upsampling: Same Error Window, but when I press Ok, no sound.

KS:
No upsampling: the 96khz plays this time at 44.1...
With upsampling: the 96khz song, instead of playing at 192khz, plays at 176.4...

Well, that's it for me Wink

Regards,

Alain




Logged

Desktop with ASUS Sabertooth X79 motherboard,Intel 3930k 6 cores (+ 6) at 1.2 GHZ,32GB ram 1333Mhz,Win 10 pro build 14386 64 bit with no updates,OS + XXHE on external Sata III SSD (Esata), music (WAV) on external 5200 rpm drive through network, OS MInimized, XX with engine 4 adaptive,4096 (buffer size), CPU with scheme 3,Player = Low,Thread = RealTime, Q1 = 14,Q345 = 1,1,1,Q1x=1,Clock res = (variable),Stop Desktop Services,Stop Remaining Services,Stop Wasapi,,LAN on,persist = on,all OSD off,SFS = 2,PE off,PA off, Arc Prediction,x16 Upsample, Straight Contiguous,Lush USB  cable,Phasure NOS1a DAC,Meitner PA-6 preamp, Spectral Audio DMA-180  Power Amp, Tannoy System 15 DMT II, Tannoy St-100 supertweeters, Tannoy TS2.12 subwoofers (2). * On hiatus for a while...
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16825



View Profile Email
« Reply #4 on: September 04, 2012, 09:02:32 am »

Quote
No, it was not me (mentionning a too fast play at 48khz)... Or are you talking about these ?

So of course it was you.

Thanks for sending me the example files. I will test them here, but it looks way suspicious to me ...

Regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
AlainGr
Audio Addict
***
Offline Offline

Posts: 1130

Music for life

alain_gregoire@hotmail.com
View Profile Email
« Reply #5 on: September 04, 2012, 01:14:21 pm »

Quote
No, it was not me (mentionning a too fast play at 48khz)... Or are you talking about these ?

So of course it was you.

Thanks for sending me the example files. I will test them here, but it looks way suspicious to me ...

Regards,
Peter

Hi Peter,

I did not mention that I tried this with JRiver Media Center, a software that I bought before I heard about XXHIGHEND. I still get the upgrades year after year, but I don't even dare to compare the 2 of them.

It works with JRiver, but I now guess that there are far too many differences to make something out of this.

Regards,

Alain
Logged

Desktop with ASUS Sabertooth X79 motherboard,Intel 3930k 6 cores (+ 6) at 1.2 GHZ,32GB ram 1333Mhz,Win 10 pro build 14386 64 bit with no updates,OS + XXHE on external Sata III SSD (Esata), music (WAV) on external 5200 rpm drive through network, OS MInimized, XX with engine 4 adaptive,4096 (buffer size), CPU with scheme 3,Player = Low,Thread = RealTime, Q1 = 14,Q345 = 1,1,1,Q1x=1,Clock res = (variable),Stop Desktop Services,Stop Remaining Services,Stop Wasapi,,LAN on,persist = on,all OSD off,SFS = 2,PE off,PA off, Arc Prediction,x16 Upsample, Straight Contiguous,Lush USB  cable,Phasure NOS1a DAC,Meitner PA-6 preamp, Spectral Audio DMA-180  Power Amp, Tannoy System 15 DMT II, Tannoy St-100 supertweeters, Tannoy TS2.12 subwoofers (2). * On hiatus for a while...
didi
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 12


View Profile
« Reply #6 on: September 05, 2012, 02:42:45 pm »

Hi Peter,

This issue seems to be about the same as I have right now. cfr. "HDtracks" forum.

The problem was not on the HDtracks files.

Best regards,
Didi

Logged

Thinkpad W530 i7_3920K @ 1.27G,32G (RAM 8+8) _intel 520 -240G + SSD Samsung 1T, W8pro-64, XXH-186a; Q1=14;Q3,4,5=1; SFS=0.1/Max430, Clock res.0.5ms,Scheme Core 2-3,Playback drive 8G RAM disk; NOS1, Weiss Medea+INT-204-USB pre-VP100L power V100A, speaker Grand Ultimate n cables Venture.
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.065 seconds with 20 queries.