XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
June 21, 2018, 08:49:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 2 3 [4]  All
  Print  
Author Topic: 2.10 sound quality  (Read 4073 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Rmalits
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 90


View Profile
« Reply #45 on: April 26, 2018, 07:39:44 pm »

Hi Peter,

on my audio PC Stealth Mach II (with XEON E5 processor) turbo boost looks like being on, because I see up to 3.3 GHz.
When playing in unattended mode the speed goes down as it should:
e.g. 0.86 MHz with Balanced Load set to 36.
Is this ok like this?
Or shall I try to disable turbo boost in the BIOS settings?
(I never changed anything yet in the BIOS of this PC)

Kind regards
Richard
Logged

XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 40 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 10.19 (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 16 / Arc Prediction Filtering (16x)
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Online Online

Posts: 15130



View Profile Email
« Reply #46 on: April 27, 2018, 09:12:26 am »

Hello Richard,

Strange. But also the second time I run into this (was the first time mentioned on the forum, 3 weeks or so ago ? - maybe not).

So somehow this can happen and I saw it myself with a Stealth over here. I think this can happen with a strange (re)boot. Thus, if you'd be able to watch closely, the system boots, shuts off again (fans stop - not that you will have fans running in there anyway), and 3 seconds later boots again. That was the situation I saw that after that Turbo Boost was active.
Saw it one time, but maybe it happens more often; normally I don't watch out for this.

Question : Is Turbo Boost still on after another reboot ?
If it remains like that I'll guide you through the process of changing something in the BIOS. OK ?

Best regards,
Peter
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - March 23, 2018 (2.10)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 40 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *5.19*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *52* (*43 ??*) / Nervous Rate = *10* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*16ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Rmalits
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 90


View Profile
« Reply #47 on: April 27, 2018, 01:47:55 pm »

Hi Peter,

after rebooting the max. speed is now 1.8GHz.
Is this value ok?

When playing unattended is goes down as described above.

Kind regards
Richard
Logged

XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 40 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 10.19 (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 16 / Arc Prediction Filtering (16x)
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Online Online

Posts: 15130



View Profile Email
« Reply #48 on: April 27, 2018, 02:08:38 pm »

Quote
after rebooting the max. speed is now 1.8GHz.

Yes Richard, that is what it should be for your Stealth. All OK.

Best regards,
Peter
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - March 23, 2018 (2.10)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 40 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *5.19*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *52* (*43 ??*) / Nervous Rate = *10* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*16ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Nick
Audio Addict
***
Offline Offline

Posts: 722


View Profile
« Reply #49 on: April 28, 2018, 03:45:02 pm »

Haha... 2.10 Bass is back  Happy

Just a quick update on my ealier post on 2.09 vs 2.10 base.

I was sure I was hearing a large difference in 2.10 output and this was correct. However, 2.10 bass is fixed now and is sounding at least as good if not better the 2.09. I am REALLY pleased with the overall sound, now getting the supper sweet 2.10 mids and highs with epic dry powerfull bass the extends stongly down again in the low bass frequencies.

The fix to get 2.10 bass back was two things:

1 Bios settings - needed to set spread spectrum to "on" in bios (x99 mobo).
2 NOS1 - needed to tighten up board connections in my NOS1. This was my fault and shoul not apply to other people.

Overall now an sound is EPIC, low bass is back and now better than 2.09  Happy

Thank you all for comments and suggestions above in the post.

Regards,

Nick.
Logged

Audio PCs
PC No. 1: 621 motherboard Xeon 32 thread CPU.
PC No 2: X99 motherboard Xeon 28 thread CPU - modified motherboard.

 w10 10393 RAM OS => XX V2.09 / adaptive mode / XX buffer 4096 / NOS USB driver v 1.02 buffer 16ms / Q1,2,3,4,5 = 30,-,1,1,0 / xQ1 =40 / unattended / SFS 5.19Mb / memory straight continuous / system clock 15.0ms / Threadprio RealTime / Playerprio Low / CPU scheme 3-5 / 16x Arc Prediction / Peak Extend off / Phase alignment off / Phase off  / XTweaks : Balanced Load 43 / Nervous Rate 50 / Cool when Idle n/a / Provide Stable Power 0 / Utilize Cores always 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability  On => Lush USB cable => modified NOS1 USB DAC => no pre amp => Orelo active horn loudspeakers with modified bass channel DSPs.

Music server: X99, Xeon 16 thread PC.

System powered from two 3kva balanced mains isolation transformers.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Online Online

Posts: 15130



View Profile Email
« Reply #50 on: April 28, 2018, 06:10:26 pm »

Happy Happy
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - March 23, 2018 (2.10)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 40 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *5.19*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *52* (*43 ??*) / Nervous Rate = *10* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*16ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
rudolf
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 7


View Profile
« Reply #51 on: May 29, 2018, 11:41:19 am »

 Happy
 Hi there, just wanted to leave a short message about how I'm pleased with version 2.10 and the sound quality I get, especially with MQA. I have been listening to vinyl quite a time but now I'm back and I'm really surprised, how things went further here: especially the possibility of playing tidal playlists 'on the fly' really means a lot of fun to me these days....and I begin to understand, what MQA is all about...so thanks a lot and keep on with xxhighend!!! ______________________________________________________________________
XXhigh 2.10 on Windows 8 PC (AMD A6-3650 APU 16 GB RAM) - Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/0/ Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 256 / ClockRes = 1ms / Memory = Mixed/  SFS = 60  (max 120 / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 2-3 / not Switch Processors during Playback = Off/ / UnAttended  / /Stop all Services Off / Stop Desktop and Remaining Services ON/ Keep LAN =off/ Not Persist / WallPaper Off/  Minimize OS / XTweaks : off
Advance xi-75 Amp with build in asyncronous DAC - ProAc Studio 130 Speakers
Logged
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Online Online

Posts: 15130



View Profile Email
« Reply #52 on: May 29, 2018, 12:22:05 pm »

Nice to hear from you (like this), Rudolf.

Kind regards,
Peter
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - March 23, 2018 (2.10)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 40 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *5.19*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *52* (*43 ??*) / Nervous Rate = *10* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*16ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Pages: 1 2 3 [4]  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.079 seconds with 19 queries.