XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
July 13, 2024, 08:57:13 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: no Engine3 under Windows 7  (Read 11297 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Leon
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 39

oosterom@msn.com
View Profile WWW Email
« on: October 25, 2009, 04:49:12 pm »

Hi Peter,

I installed Windows 7 today and found something odd with XXH. The player won't produce sound under engine 3. It does with Engine 2 or with Engine 1.
If I choose for the PC's loudspeaker as the output device, I can use Engine 3 again, but as soon as I go for the USB output device again it will only produce sound if I then change the Engine into 2 or 1.

XXHighend seemt to be the only app which is having problems with sending the sound through the USB device. Any thoughts on what I can do?

Regards

Leon
Logged

Windows 7, AMD Turion, X@ Ultra Dual-Core Mobile ZM-80 2.10 GHz, 3G RAM. 32-bits
Output USB  to music system through XMod external soundcard no DAC
Q1/2/3/4/5 = 4/0/0/0/0 / No Invert / Playerprio = Low / ThreadPrio = RealTime / Scheme = 3 /Services Off + Running Time
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16838



View Profile Email
« Reply #1 on: October 25, 2009, 07:20:06 pm »

Hey Leon,

I see no reason. Unless the volume slider is still down.
(I know, you have thought of that for 100% sure)

You may try to make the USB device you want to use - the Primary Device, choose that, and retry. It shouldn't differ, but far away I think it can.


Does Foobar WASAPI work ?
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Leon
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 39

oosterom@msn.com
View Profile WWW Email
« Reply #2 on: October 28, 2009, 08:42:08 pm »

Hi Peter,

I tried putting the Primairy Device without any luck and yes I checked the volume slider.
I don't know about foobar cause I haven't installed that, I can use Media Monkey or iTunes without problems though.

Also tried older versions of XXHighend but they won't play either.
I just tried to switch the engine to Engine 2 or 1 again and now the system says : Failure Not enough System Resources (memory ?) that's a new one.

I hope you can think of anything I could do or check.

ciao for now
Leon


Logged

Windows 7, AMD Turion, X@ Ultra Dual-Core Mobile ZM-80 2.10 GHz, 3G RAM. 32-bits
Output USB  to music system through XMod external soundcard no DAC
Q1/2/3/4/5 = 4/0/0/0/0 / No Invert / Playerprio = Low / ThreadPrio = RealTime / Scheme = 3 /Services Off + Running Time
Leon
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 39

oosterom@msn.com
View Profile WWW Email
« Reply #3 on: October 28, 2009, 08:51:31 pm »

Hi again,

Just fiddled around with the Q1 and I learned that having the slide anywhere above 10 would lead to no sound or stottering sound.
Now you might remember I put the slide of Q1 high because otherwise the player would make kind of statical noise.

So I put Q1 now at 10 and see how the player reacts while listening a little longer. I'll keep you posted

regards
Leon
Logged

Windows 7, AMD Turion, X@ Ultra Dual-Core Mobile ZM-80 2.10 GHz, 3G RAM. 32-bits
Output USB  to music system through XMod external soundcard no DAC
Q1/2/3/4/5 = 4/0/0/0/0 / No Invert / Playerprio = Low / ThreadPrio = RealTime / Scheme = 3 /Services Off + Running Time
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16838



View Profile Email
« Reply #4 on: October 29, 2009, 09:19:00 am »

Hi Leon,

So what you're saying is that where before your Q1 was at e.g. 14 it played, while now it doesn't make sound at all anymore, and the only difference is the OS ? (and it is not caused by 0.9y-4 ??)

That doesn't look good to me ...

Can you tell me what connection you exactly use, soundcard, DAC ?
You may put it in your sig if you want, that is always convenient for a next time.

Thanks,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Leon
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 39

oosterom@msn.com
View Profile WWW Email
« Reply #5 on: October 29, 2009, 11:50:52 am »

Hi Peter,

Yes that is exactly what happened, I only changed the OS.
I brought back the SG1 to 4 now and it playes without any noise.
There is however a new phenomenon (to me that is), which is that every now and then there is a very short break in the music.
It is not a regular patter so not every minute, but just happens. it occurs on a very low frequentie so not really disturbing but I though you might wanted to know.

Apart from that I enjoyed listening to Verdi's Requim last night and couldn't bring myself to lower the volume, so much I appreciated the SQ  Happy

I changed my profile to let the specs be included, but it doesn't show yet. so just to be sure here are these specs:
Windows 7, AMD Turion, X@ Ultra Dual-Core Mobile ZM-80 2.10 GHz, 3G RAM. 32-bits
Output USB  to music system through XMod external soundcard no DAC

regards
Leon
Logged

Windows 7, AMD Turion, X@ Ultra Dual-Core Mobile ZM-80 2.10 GHz, 3G RAM. 32-bits
Output USB  to music system through XMod external soundcard no DAC
Q1/2/3/4/5 = 4/0/0/0/0 / No Invert / Playerprio = Low / ThreadPrio = RealTime / Scheme = 3 /Services Off + Running Time
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16838



View Profile Email
« Reply #6 on: October 29, 2009, 11:58:22 am »

Quote
It is not a regular patter so not every minute, but just happens. it occurs on a very low frequentie so not really disturbing but I though you might wanted to know.

Thank you for mentioning this Leon. You're not the only one ...
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 19 queries.