XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
September 26, 2022, 11:24:22 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1] 2 3  All
  Print  
Author Topic: Normal Phase & Inverse Phase And PA +/-  (Read 30440 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
SeVeReD
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 599


View Profile WWW Email
« on: September 26, 2012, 12:12:10 am »

At the moment I've only tried PA minus and normal phase.  Do I remember reading something about switching to PA plus if I switch to inverse phase?

Also, as stated, I've been using PA minus with normal phase and all sounds well.  Should I try PA plus with normal phase just to listen to the difference?
Logged

0.9z-8-3a WAV/CUE files on HDDs via MB FW400>; Win7 pro ttp://www.phasure.com/index.php?topic=352.msg4021#msg4021); [XXHighEnd player  Qs 7, 0, 0, 0, 0; eng 4; adaptive; scheme#3; player priority low; thread priority realtime; clock res 5ms: SFS 420 Wink dac is 24/192 w/32bits; Play Unattended; Stop Services ticked; Wallpaper & Show Back ticked - Mirror Image unticked; Start Engine unticked;garbage collect ticked; copy files to XX-drive; *quad arc prediction upsampling*: straight contiguous:>PCI FW800 card>Fireface 800 DAC [latency 2048 samples for 176.4]; usb/ethernet/mb audio shut off @ MB
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16541



View Profile Email
« Reply #1 on: September 26, 2012, 08:27:12 am »

Quote
Do I remember reading something about switching to PA plus if I switch to inverse phase?

Yes. Officially the both should be anti-poles. So, Absolute Phase = Plus goes along with Phase Alignment = Minus. And, Absolute Phase = Minus (= Inverted) goes along with Phase Alignment = Plus.

Quote
Should I try PA plus with normal phase just to listen to the difference?

No. It is merely that I myself can't oversee the effect of something being inverted in your chain, you still use Absloute Phase (Plus) which thus turns into Inverted Phase somewhere (Minus) and now how to "counteract" that. Should be with Ph=Plus. But, this is because you just *have* it (inverted) like that. The real solution would be Invert the Phase (minus) which is to go along with Ph=Plus).

See ? I can't follow that.

And then there is the phenomenon of "at a certain Q1 needing to invert the phase" (a bit of your subject Dave). Here it becomes dangerous because we can only guess why that happens (but again this is about "alignment"). And since this is a non-discrete phenomenon (merely a natural one born from physics) I really can't predict how Phase Alignment has to work upon that.
Ask me 10 years from now ...

Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
SeVeReD
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 599


View Profile WWW Email
« Reply #2 on: September 26, 2012, 09:10:30 am »

Quote

And then there is the phenomenon of "at a certain Q1 needing to invert the phase" (a bit of your subject Dave). Here it becomes dangerous because we can only guess why that happens (but again this is about "alignment"). And since this is a non-discrete phenomenon (merely a natural one born from physics) I really can't predict how Phase Alignment has to work upon that.
Ask me 10 years from now ...

Peter

Hahaha But yes,,, our stereos really are about being phase sure to get the best sound stage/SQ out of them... the closer XXHE gets to doing that the better it sounds.  I need to sleep, but maybe soon I'll list the settings I'm using to get there... but at this time they involve Special, +1 PA intensity, minimize,,,, many other settings, and not  touching anything (vol control or anything), shutting off the amps before the last song stops.... to listen to the best and not hurt the system.. later Peter, but it is quite something if you're willing to jump through the hoops.  Thanks,,, and ah
not recommended to anyone but the mentally insane.
Logged

0.9z-8-3a WAV/CUE files on HDDs via MB FW400>; Win7 pro ttp://www.phasure.com/index.php?topic=352.msg4021#msg4021); [XXHighEnd player  Qs 7, 0, 0, 0, 0; eng 4; adaptive; scheme#3; player priority low; thread priority realtime; clock res 5ms: SFS 420 Wink dac is 24/192 w/32bits; Play Unattended; Stop Services ticked; Wallpaper & Show Back ticked - Mirror Image unticked; Start Engine unticked;garbage collect ticked; copy files to XX-drive; *quad arc prediction upsampling*: straight contiguous:>PCI FW800 card>Fireface 800 DAC [latency 2048 samples for 176.4]; usb/ethernet/mb audio shut off @ MB
phantomax
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 163


View Profile
« Reply #3 on: September 26, 2012, 01:15:13 pm »

Quote
Officially the both should be anti-poles. So, Absolute Phase = Plus goes along with Phase Alignment = Minus. And, Absolute Phase = Minus (= Inverted) goes along with Phase Alignment = Plus.


With Z7-3 I could play all the four combinations without problem. But now I can't do it: playing non invert phase with PA plus ends with a fading distorted sound and a loud crack after a couple of minutes.

Maxi
Logged

Audio PC -> AsRock Z79 intel i-3 4170  @~800MHz, 16GB, Windows 10 64 bit build 14393.0 from RAM, DIY Linear Power Supply. music on LAN /
Engine#4 Special Mode/Q1/-/3/4/5=*30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *5* / Dev.Buffer = 1024 /ClockRes = *15ms* /Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect /
SFS = *0,69*  (max 0,69 / Phase Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 1-3 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback
Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best / Time Stability = not stable / *Custom Filtering low for 176400* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> Modified Audiotrak Prodigy HD2 internal soundcard with analog tube buffer (Broskie cathode follower) -> Passive biamplification: Canary Audio CA-301 MkII for highs- mids and Counterpoint SA-100 for lows -> Audiovector M-3 Super / modified Musical Fidelity X-3 (6h6p tubes) -> Grado 1000 headphones.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16541



View Profile Email
« Reply #4 on: September 26, 2012, 06:35:55 pm »

Maxi,

Quote
With Z7-3 I could play all the four combinations without problem.

I hope it won't come across as strange to you, but I say : impossible. And when I am right on this, it can only mean that before you used a situation where PA actually did not do a thing at all. Native Hires is the example.

I don't say it is exactly this, but that fact that you could use (realy engaged) all combinations before is impossible.

Generally : increase your Q1xQ1FxDevBufSize total.
Does that help ?

Regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
phantomax
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 163


View Profile
« Reply #5 on: September 27, 2012, 01:04:22 am »

Hi Peter,

I am playing the two versions with the same settings and the conclusions are:

  - With 9Z 7-4 I can't play with IPhase on whatever the   PA is + or -. With PA- the problem is the related before: after a while the sound distorts and vanishes. With PA+ the following message appears: "24 bit second stage crack detect - 78174". With IPhase off  all seems to be OK with both PA+ and  PA-.

  - Re checked 9Z 7-3 and I have none of the above mentioned problems. And all signs suggests that PA is working properly. dntknw

  I haven't tried increase Q1xQ1FxDevBufSize total yet because I had a narrow margin to avoid plops .

Best regards

Maxi
Logged

Audio PC -> AsRock Z79 intel i-3 4170  @~800MHz, 16GB, Windows 10 64 bit build 14393.0 from RAM, DIY Linear Power Supply. music on LAN /
Engine#4 Special Mode/Q1/-/3/4/5=*30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *5* / Dev.Buffer = 1024 /ClockRes = *15ms* /Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect /
SFS = *0,69*  (max 0,69 / Phase Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 1-3 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback
Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best / Time Stability = not stable / *Custom Filtering low for 176400* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> Modified Audiotrak Prodigy HD2 internal soundcard with analog tube buffer (Broskie cathode follower) -> Passive biamplification: Canary Audio CA-301 MkII for highs- mids and Counterpoint SA-100 for lows -> Audiovector M-3 Super / modified Musical Fidelity X-3 (6h6p tubes) -> Grado 1000 headphones.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16541



View Profile Email
« Reply #6 on: September 27, 2012, 09:20:20 am »

Hey Maxi,

Don't ever think I don't believe you, but I don't understand one bit of it. You must be playing under conditions I just did not capture and checked (so mind you, all which now is said to work has been the most extensively checked, after first creating test data which allowed for that checking).

That crack detect being triggered already is an indication that something is severely wrong.

Quote
ends with a fading distorted sound and a loud crack after a couple of minutes

I only now see this "couple of minutes". This indicates that you most probably use an SFS of under 8 and nothing stops at all (until ??).

So, please tell me :
- Your Attennuation level (without Normalization);
- The base material you play (like 16/44.1);
- SFS;
- Q1, Q1F, DevBufSize;
- Your DAC Needs setting.
- Your DAC Is setting.
- Your upsampling rate.

Please be careful not to only "think" about some situation, but that you precisely mention one consistent situation (say, one you are going to try right now to be certain).

If it is indeed your SFS which is under 8, then forget about all because then that is the culprit (mine). But check 8 or higher of course.

Regards,
Peter

Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
phantomax
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 163


View Profile
« Reply #7 on: September 27, 2012, 10:18:48 am »

Hello Peter,
first of all when you say that is something wrong with my settings/system for sure you are (have to be) rigth. I was just pointing that weird situation.  I'd like to comment that with the same material and settings I think there were some inconsistency in the SQ, always very good but only sometimes magic.

You requested my actual settings:

- Attennuation level (without Normalization): mostly -9 because I have a gain problem not solved yet. But the problems persist with more attenuation.
- The base material you play: 16/44.1 mostly FLAC but also some WAV and mp3
- SFS: 60. I only could down to 4 with the actual Dev. buffer settings.
- Q1, Q1F, DevBufSize: 30, (x4), 1024. No plops at end with that settings but as I said before, I have a narrow margin there.   
- Your DAC Needs setting: 32 bits *
- Your DAC Is setting: 32 bits  192 Khz *
- Your upsampling rate: (x4) 176,4
 * I recognize I 've never been sure about that settings, especially about bits one.

Regards

Maxi
Logged

Audio PC -> AsRock Z79 intel i-3 4170  @~800MHz, 16GB, Windows 10 64 bit build 14393.0 from RAM, DIY Linear Power Supply. music on LAN /
Engine#4 Special Mode/Q1/-/3/4/5=*30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *5* / Dev.Buffer = 1024 /ClockRes = *15ms* /Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect /
SFS = *0,69*  (max 0,69 / Phase Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 1-3 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback
Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best / Time Stability = not stable / *Custom Filtering low for 176400* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> Modified Audiotrak Prodigy HD2 internal soundcard with analog tube buffer (Broskie cathode follower) -> Passive biamplification: Canary Audio CA-301 MkII for highs- mids and Counterpoint SA-100 for lows -> Audiovector M-3 Super / modified Musical Fidelity X-3 (6h6p tubes) -> Grado 1000 headphones.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16541



View Profile Email
« Reply #8 on: September 27, 2012, 10:27:37 am »

Quote
- Q1, Q1F, DevBufSize: 30, (x4), 1024. No plops at end with that settings but as I said before, I have a narrow margin there.

When ? before with 0.9z-7-3 ? or with 0.9z-7-4 ?


DAC Needs of 32 will be OK if it plays. DAC Is of 32 will be wrong when you have a 24 bit DAC. But not wrong to the sense that it matters anywhere. So, all OK here.
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
phantomax
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 163


View Profile
« Reply #9 on: September 27, 2012, 10:46:44 am »


Quote
- Q1, Q1F, DevBufSize: 30, (x4), 1024. No plops at end with that settings but as I said before, I have a narrow margin there.

When ? before with 0.9z-7-3 ? or with 0.9z-7-4 ?

With 0.9z-7-4 I haven't tried other than that.
Logged

Audio PC -> AsRock Z79 intel i-3 4170  @~800MHz, 16GB, Windows 10 64 bit build 14393.0 from RAM, DIY Linear Power Supply. music on LAN /
Engine#4 Special Mode/Q1/-/3/4/5=*30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *5* / Dev.Buffer = 1024 /ClockRes = *15ms* /Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect /
SFS = *0,69*  (max 0,69 / Phase Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 1-3 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback
Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best / Time Stability = not stable / *Custom Filtering low for 176400* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> Modified Audiotrak Prodigy HD2 internal soundcard with analog tube buffer (Broskie cathode follower) -> Passive biamplification: Canary Audio CA-301 MkII for highs- mids and Counterpoint SA-100 for lows -> Audiovector M-3 Super / modified Musical Fidelity X-3 (6h6p tubes) -> Grado 1000 headphones.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16541



View Profile Email
« Reply #10 on: September 27, 2012, 11:23:45 am »

Arrrghhh

Maxi, with that quote you imply that you don't have problems at that setting and with 0.9z-7-4. This is contrary to this whole forum topic in the first place ...

So ?
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
phantomax
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 163


View Profile
« Reply #11 on: September 27, 2012, 12:12:12 pm »

Sorry Peter for bother with this but I have a lots of problems with 09.Z7-4 so I am going back to the safe side of 09.Z7-3. I am missing something probably because my low level english. I'll try it in the future after read carefully the questions involved.

Thank you anyway!

Best regards
Maxi
Logged

Audio PC -> AsRock Z79 intel i-3 4170  @~800MHz, 16GB, Windows 10 64 bit build 14393.0 from RAM, DIY Linear Power Supply. music on LAN /
Engine#4 Special Mode/Q1/-/3/4/5=*30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *5* / Dev.Buffer = 1024 /ClockRes = *15ms* /Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect /
SFS = *0,69*  (max 0,69 / Phase Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 1-3 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback
Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best / Time Stability = not stable / *Custom Filtering low for 176400* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> Modified Audiotrak Prodigy HD2 internal soundcard with analog tube buffer (Broskie cathode follower) -> Passive biamplification: Canary Audio CA-301 MkII for highs- mids and Counterpoint SA-100 for lows -> Audiovector M-3 Super / modified Musical Fidelity X-3 (6h6p tubes) -> Grado 1000 headphones.
phantomax
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 163


View Profile
« Reply #12 on: October 01, 2012, 02:54:18 pm »

Encouraged by the comments in the specific topic about the  Z7-4 SQ, I finally took the plunge to try it again, this time trough an old pair of headphones ( I was  so scared ). The question is  wathever the buffer size and SFS settings,  I can only play with IPhase off and PA- . All of the other three possibilities end after a while with  horrendous cracking noises. scare
I don't know because the new version itself improving or because, as Peter suggested, probably I had never PA working properly in my system, the question is that now the sound is SUPERB. The best so far.   yahoo

Maxi
Logged

Audio PC -> AsRock Z79 intel i-3 4170  @~800MHz, 16GB, Windows 10 64 bit build 14393.0 from RAM, DIY Linear Power Supply. music on LAN /
Engine#4 Special Mode/Q1/-/3/4/5=*30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *5* / Dev.Buffer = 1024 /ClockRes = *15ms* /Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect /
SFS = *0,69*  (max 0,69 / Phase Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 1-3 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback
Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best / Time Stability = not stable / *Custom Filtering low for 176400* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> Modified Audiotrak Prodigy HD2 internal soundcard with analog tube buffer (Broskie cathode follower) -> Passive biamplification: Canary Audio CA-301 MkII for highs- mids and Counterpoint SA-100 for lows -> Audiovector M-3 Super / modified Musical Fidelity X-3 (6h6p tubes) -> Grado 1000 headphones.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16541



View Profile Email
« Reply #13 on: October 01, 2012, 03:00:43 pm »

Maxi,

Since you seem to be the only one reporting this, and including that you plainly tell that it doesn't work at all now ... are you sure you didn't mix up XXHighEnd.exe and Engine3.exe versions of different versions ?

Otherwise, can you, somehow, test with another D/A converter ? (could be mobo's spdif output)

Also, do you maybe have some other setting than the "normal" Arc Prediction and x times upsampling ? I must say it again, that "crack detect" tripping already is the indication of your cracking noises, but it means that the output of any conversion goes wrong. This *will* be because of something wrong on my side, but it can hardly be any normal setting people use for years by now ...

Let me know ...
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
phantomax
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 163


View Profile
« Reply #14 on: October 01, 2012, 03:40:38 pm »

are you sure you didn't mix up XXHighEnd.exe and Engine3.exe versions of different versions ?
Hi Peter, I am not sure but I think not. Anyway, how I can check that?

Otherwise, can you, somehow, test with another D/A converter ? (could be mobo's spdif output)

I am using no usb or SPDIF because I am stealing the signal directly from balanced soundcard DAC chip legs (through  coupling caps) to a tube analog circuit that works as buffer and converts the balanced signal in SE. Perhaps this is the differential fact with "normal" DACs

I could try with  a Cambridge DacMagic via usb or SPDIF but I think it works only 16 bits 48 Khz via USB and 24 bits 96 Khz via SPDIF.

Maxi
Logged

Audio PC -> AsRock Z79 intel i-3 4170  @~800MHz, 16GB, Windows 10 64 bit build 14393.0 from RAM, DIY Linear Power Supply. music on LAN /
Engine#4 Special Mode/Q1/-/3/4/5=*30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *5* / Dev.Buffer = 1024 /ClockRes = *15ms* /Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect /
SFS = *0,69*  (max 0,69 / Phase Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 1-3 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback
Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best / Time Stability = not stable / *Custom Filtering low for 176400* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> Modified Audiotrak Prodigy HD2 internal soundcard with analog tube buffer (Broskie cathode follower) -> Passive biamplification: Canary Audio CA-301 MkII for highs- mids and Counterpoint SA-100 for lows -> Audiovector M-3 Super / modified Musical Fidelity X-3 (6h6p tubes) -> Grado 1000 headphones.
Pages: [1] 2 3  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.094 seconds with 19 queries.