XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
November 21, 2017, 08:34:32 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 [2] 3 4  All
  Print  
Author Topic: Burst of noise  (Read 1740 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 14613



View Profile
« Reply #15 on: October 22, 2017, 06:11:23 pm »

Hi David - Thank you for your suggestions.

Your mentioned (too quick turn around) could only (theoretically) be related to Unattended; in Attended it's just track per track anyway.

It almost definitely is related to the new Volume (change) setup. And for example, with the really small SFS (like 0.1) the volume change itself hardly works and sound most of the time just stops (as I recall it).

It looks like possibly Ramesh as a way to mimick it. So I seriously hope he can !

Thank you all,
Peter
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - November 13, 2017 (2.09)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *40* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.90*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Custom Filtering Highest for 705600* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*8ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Arjan
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 198


View Profile Email
« Reply #16 on: October 31, 2017, 10:24:26 pm »

Hi Peter,

Just had the burst of noise again, 2 times at the beginning of a track. After that the track went on without any issues.

I was running unattended a track from an album. After it stops I selected the last track of the album and started again unattended. The music started and directly burst of noise 2 times with small amount of sound in between.

My current settings are in my signature.

regards, Arjan
Logged

October, 2017 (2.09)
Music Server (old PC) RDC to Mach II Stealth 14393 RAM-OS / no videocard / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/3/4/5 = 14/0/1/0/ Q1Factor = 1 (Dev.Buffer = 4096) / ClockRes = 1ms / SFS = 1.8 Mx = 120 Straight Contiguous / Playerprio = Low / ThreadPrio = High / Scheme = 3-5 / Unattended / Minimize OS / PeakExtend off / Custom Low / 16x Upsampling / XTweaks 43,100,-,0,1/ no coverart / --> mobo USB --> The Lush 100 cm --> NOS1a 75B --> Blaxius --> bnc amps Jadis JA30 --> Speakers
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 14613



View Profile
« Reply #17 on: November 01, 2017, 08:24:42 am »

Arjan,

a. Do you have the Always Clear Proxy button active (in Settings) ?

b. If Yes, do you (some times) use the [C] button near the bottom of the main screen ?

c. Can you dig up the resolution/sampling rates and HDCD state (possibly MQA state if you are using that) of the last track played and this new one ?

d. Can you describe this more thoroughly for me :

Quote
After it stops I selected the last track of the album and started again unattended

because no track stops unless it is the last track (hence the same you restarted payback for) or you used Alt-K (stop after track), or something else I can't think of.

Thank you !
Peter
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - November 13, 2017 (2.09)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *40* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.90*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Custom Filtering Highest for 705600* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*8ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Arjan
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 198


View Profile Email
« Reply #18 on: November 01, 2017, 08:41:33 am »

Hi Peter,

To answer d.
When I just play one track I always click, stop after track, button below unattended button. So it just runs only one track unattended and after the track has ended the UI comes back again.
So I did that for one track of the album and after that I selected the last track (and because it is the last track the stop after track ended is not needed) and started play again. Then the burst of noise came.

I use the stop after track button, never Alt-K!

Maybe important: I tried Alt-U but music just stopped..... Although Alt-X to go back to UI works fine.

Will look into the other questions this evening.

regards, Arjan
Logged

October, 2017 (2.09)
Music Server (old PC) RDC to Mach II Stealth 14393 RAM-OS / no videocard / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/3/4/5 = 14/0/1/0/ Q1Factor = 1 (Dev.Buffer = 4096) / ClockRes = 1ms / SFS = 1.8 Mx = 120 Straight Contiguous / Playerprio = Low / ThreadPrio = High / Scheme = 3-5 / Unattended / Minimize OS / PeakExtend off / Custom Low / 16x Upsampling / XTweaks 43,100,-,0,1/ no coverart / --> mobo USB --> The Lush 100 cm --> NOS1a 75B --> Blaxius --> bnc amps Jadis JA30 --> Speakers
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 14613



View Profile
« Reply #19 on: November 01, 2017, 08:47:53 am »

Quote
I use the stop after track button, never Alt-K!

Maybe I was confusing. Alt-K is the same as that Stop After Track button and I really did not put any value in the difference (but good to know now anyway). If we use a remote (and I think we do) we can't even use Alt-K.
Otoh, you could be using the XXOSK and imply Alt-K from there (I do that some times).

Peter
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - November 13, 2017 (2.09)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *40* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.90*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Custom Filtering Highest for 705600* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*8ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 14613



View Profile
« Reply #20 on: November 01, 2017, 08:48:34 am »

Quote
Maybe important: I tried Alt-U but music just stopped

Yes, this is important. Are you using the Coverart Wallpaper ?

And are you using Alt-U all the time, but this one time it did not work ?
or ?
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - November 13, 2017 (2.09)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *40* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.90*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Custom Filtering Highest for 705600* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*8ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Arjan
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 198


View Profile Email
« Reply #21 on: November 04, 2017, 04:31:55 pm »

Hi Peter,

A bit late my reaction, but was to busy.
I use now the same settings as in your signature.
And maybe this is another topic.....but.

With coverart Alt-U is working fine both with keys and the XXOSK.

Without coverart the music stops when using Alt-U (Alt-D seems not to work...) both with keys and XXOSK.

But no burst of noise yet.

To answer your question, I was not using Alt-U before, and I never used coverart. Only sometimes.....

regards, Arjan
Logged

October, 2017 (2.09)
Music Server (old PC) RDC to Mach II Stealth 14393 RAM-OS / no videocard / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/3/4/5 = 14/0/1/0/ Q1Factor = 1 (Dev.Buffer = 4096) / ClockRes = 1ms / SFS = 1.8 Mx = 120 Straight Contiguous / Playerprio = Low / ThreadPrio = High / Scheme = 3-5 / Unattended / Minimize OS / PeakExtend off / Custom Low / 16x Upsampling / XTweaks 43,100,-,0,1/ no coverart / --> mobo USB --> The Lush 100 cm --> NOS1a 75B --> Blaxius --> bnc amps Jadis JA30 --> Speakers
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 14613



View Profile
« Reply #22 on: November 04, 2017, 06:31:43 pm »

Hi Arjan,

I am not sure whether I already mentioned it in this topic, but see the Release Notes for how to solve Alt-U and such. So in there, I describe what you just also did ...

Best regards and thanks,
Peter
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - November 13, 2017 (2.09)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *40* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.90*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Custom Filtering Highest for 705600* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*8ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Arjan
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 198


View Profile Email
« Reply #23 on: November 05, 2017, 08:31:03 am »

Thanks Peter,

RTFM for me! We call this a PICNIC, problem in chair not in computer.
I will use no coverart with the xxosk or alt-keys. See if the burst of noise will show again.

Regards, Arjan
Logged

October, 2017 (2.09)
Music Server (old PC) RDC to Mach II Stealth 14393 RAM-OS / no videocard / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/3/4/5 = 14/0/1/0/ Q1Factor = 1 (Dev.Buffer = 4096) / ClockRes = 1ms / SFS = 1.8 Mx = 120 Straight Contiguous / Playerprio = Low / ThreadPrio = High / Scheme = 3-5 / Unattended / Minimize OS / PeakExtend off / Custom Low / 16x Upsampling / XTweaks 43,100,-,0,1/ no coverart / --> mobo USB --> The Lush 100 cm --> NOS1a 75B --> Blaxius --> bnc amps Jadis JA30 --> Speakers
boleary
Crazy Audiophile
****
Online Online

Posts: 1202


View Profile Email
« Reply #24 on: November 08, 2017, 01:46:56 pm »

Came home from a work trip last night and had just a few minutes to play some music. I loaded the tracks from Abdullah Ibrahim's "Sotho Blue" CD into the playlist area. I grabbed the first track, Calypso Minor (Fantastic if you haven't heard it!) and dragged it to the bottom of the playlist. So track 1 was now the last track which I then selected and hit play. After about a minute I had the burst of noise which scared the sh*t out of me. Until now, I had been playing 2.09 since its release without any issues.

With the burst of noise came the following error message:

"Check File Format
24 bit second stage Crack Detect >455"

The track is 16/44 not hi-res. I was playing with a SFS of 2 at the time. Hope this helps solve this issue.

Brian
Logged

XX2.07/MB: ASRock Extreme 4M , i7-3930K @ 0.5GHz/ RAM-OS W10586/32 Gigs 1600 DDR3/ Clarixa usb cable  /Q1,3,4,5 = *14*/1/1/*1* / *Q1Factor = 1* / Peak Extension: Off/Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *.5ms* / Straight Contiguous / SFS = *1.0,/ Do Nothing With Cover Art / not Invert / *(Phase Alignment Off  / Playerprio = Low / ThreadPrio = Real Time / Scheme = 3-5 / UnAttended (Just Start) / *All* Services Off except LAN & RDC/ Persist off/No OSD / No Running Time / Minimize OS / Boost on/XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = NA / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Best/ Time Stability = On/ No Up-sampling/R-2R DAC
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 14613



View Profile
« Reply #25 on: November 08, 2017, 05:45:46 pm »

Hi Brian - Thank you very much for your description.

Did exactly what you described, but of course nothing.
What seems to recur is that people select tracks one way or the other. And something did change in that area. So I think I start to grasp what could be happening. But still, I do this so often myself.
Great track btw.

And did Ibrahim did the cover design together with Carsie ?
whistle
Regards,
Peter
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - November 13, 2017 (2.09)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *40* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.90*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Custom Filtering Highest for 705600* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*8ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
boleary
Crazy Audiophile
****
Online Online

Posts: 1202


View Profile Email
« Reply #26 on: November 08, 2017, 09:35:46 pm »

Quote
And did Ibrahim did the cover design together with Carsie ?

Sure looks like it!

Brian
Logged

XX2.07/MB: ASRock Extreme 4M , i7-3930K @ 0.5GHz/ RAM-OS W10586/32 Gigs 1600 DDR3/ Clarixa usb cable  /Q1,3,4,5 = *14*/1/1/*1* / *Q1Factor = 1* / Peak Extension: Off/Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *.5ms* / Straight Contiguous / SFS = *1.0,/ Do Nothing With Cover Art / not Invert / *(Phase Alignment Off  / Playerprio = Low / ThreadPrio = Real Time / Scheme = 3-5 / UnAttended (Just Start) / *All* Services Off except LAN & RDC/ Persist off/No OSD / No Running Time / Minimize OS / Boost on/XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = NA / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Best/ Time Stability = On/ No Up-sampling/R-2R DAC
Rmalits
Audio Loudspeaker
*
Online Online

Posts: 54


View Profile
« Reply #27 on: November 12, 2017, 01:40:54 pm »

Hi there,

maybe I can contribute a bit finding the reason for this burst of noise.
I had this problem a few times about one and a half years ago, right after I got my new audio PC, NOS1-a and XXHE running for the first time.
Peter, as I remember, I reported it to you in some emails.
I remember that it also happened with highres files (maybe with 16/44 files too, what I don't remember).

Later on, for some still unknown reasons, I never had this burst of noise problem again for about 16 month. Not even once.

Recently, since about two weeks only, I got it back. It happened 3 times that this burst of noise frightened me, always for just about 1 second only and music stopped playing right after it. In my case it happened when playing a whole album in the e.g. during the 5th track being played.

So, what did I change recently:
1) Mid of September I began using my 3G upgraded NOS1-a. But that's too long ago. Therefore I don't believe that this is the reason.
2) About two weeks ago I installed release 2.9
3) About two weeks ago I changed the Q settings pretty much.

It seems logical that 2) or/and 3) probably have caused the reincarnation of "burst of noise" in my system.

Ad 3): my changes of the Q settings:
My old settings during the 16 month without this problem had been (more or less never changed much):
Q1: between 14x1 and 14x10, Q3/Q4/Q5: 1/1/0, SFS: between 20 and 120, Clockres: 0.5ms, Coustom Filter: High (2nd in the list).

My new settings now are:
Q1: 14x40, Q3/Q4/Q5: 0/0/0, SFS: between 0.7 and 2.6, Clockres: 1ms, Coustom Filter: High (2nd in the list).

The biggest difference between those two sets of settings are:
- Buffer size Q1xQ1x
- SFS

Maybe that helps to find the culprit...
Kind regards
Richard
Logged
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 14613



View Profile
« Reply #28 on: November 12, 2017, 03:35:04 pm »

Thank you very much Richard.

Yes, as I told ... people will have been encouraged by my own lower buffer settings and just like I calculated (in the other topic) how a 30x40 is 85 times larger than 14x1 for that buffer alone, there's a 85 higher chance that something goes wrong - thus minimum, other highered settings left out.

Kind regards,
Peter
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - November 13, 2017 (2.09)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *40* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.90*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Custom Filtering Highest for 705600* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*8ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
briefremarks
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 87


View Profile
« Reply #29 on: November 13, 2017, 06:17:21 am »

Just got this again.  Adding some information hoping it helps, have not been able to reliably reproduce the problem.

Playing with Peter's new settings: Q1: 30/40; Q3,4,5: 1; SFS 120; Clock 15ms; do nothing with cover art

Attended mode.

The sequence was as follows.
- Drag folder over to play list; first track selected
- Hit Play; waited a while, nothing seemed to be happening
- Hit Stop;
- Hit Play again, fairly soon after Stop
- Track begins very briefly; Alert pops up (the Crack 24 alert);
- Burst of noise;
- Album stops;
- Clear playlist; drag folder over to playlist; first track selected; hit Play again; all is well

I must say that now when I hit Play after selecting an album, I always tense up just a bit!!

Ramesh
Logged

Audio PC: Stealth PC; RAM-OS W10 14393.0. 
XXHE version 2.09.
Music Server: XXHE PC, RDC to Audio PC
XXHE settings: Q1 30x40, Q3/4/5 1/1/1, SFS 20.0 (Max 120), Clock Res 15ms, Driver Buffer 4ms
Audio PC -> Lush USB cable -> NOS1(a,75B, G3) -> Blaxius cables (BNC) -> Orelo Mk II active speakers
Pages: 1 [2] 3 4  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.303 seconds with 19 queries.