XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
July 14, 2020, 08:28:52 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Xxhighend 2.10 has issues playing back some hi res files  (Read 1736 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Robert
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 413


View Profile Email
« on: December 03, 2019, 08:52:21 am »

Some of my older hi res downloads (24/96/192) which sound amazing playing back at .69 SFS only play one track then stop dead, some play 4 tracks then stop dead. They will play more tracks at higher SFS but don't sound as good!!!!
Recent hires downloads seem ok playing whole albums no stopping. So not sure whats happening here. 
Perhaps these hi res albums have a glitch in the program. How would I check this? All I know its bloody annoying.
Its random. New 24/44/48 stuff works fine also 24/96 this years recordings.
Robert
Logged

Intel I7, 4790k, 4/8 core, 32g ram, W10, Pro64, Ver 14393, No updates, Hyperthreading On @~800MHz, Bios settings adjusted
XXhighend Ver 2.10 Ram OS, Settings:Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *5* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *.69*  (max .69) / Disable Cracks Off / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-4 / Not Switch Processors during Playback = Off/ UnAttended / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Don't use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper Off / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Filter Arc Prediction
Music on LAN, Phasure Lush^2 USB cable
Oppo 205 UDP Pre/Dac
Nordost Heimdall II interconnects, Nordost Heimdall II Power Cords, Audioquest power cords
Chriquet Active Electronic 2 way Crossover 80hz
Unity Audio Boulder MKI Active Monitors x 2, JLAudio 12 Subs x 2
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15621



View Profile Email
« Reply #1 on: December 03, 2019, 03:16:14 pm »

Hi Robert,

Think back on where you obtained them and next Google for the issue ? (not really much chance because I suppose it will be related to XXHighEnd too)

It could be some sheer coincidence on the sampling rate / but depth and the further settings you use. That doesn't explain why others (newer) are working fine, but still ... if it is solve by e.g. change 0.69 to 0.68 and you don't hear that ... ... But anyway, it would be interesting to know whether the problem persists at SFS = 0.68; I suppose not, that then proving it is a coincidental situation (unlucky combination of matters) in the first place.

Best regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - April 1, 2020 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to *14/28* cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *14*/-/1/1/1/ Q1Factor = *1* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.19*  (max *10.19*) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *52* / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. *ET^2* Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Robert
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 413


View Profile Email
« Reply #2 on: December 08, 2019, 08:33:35 pm »

Tried SFS .68 no difference. SFS at higher levels over a 100 works. Something in the audio file is causing the issue I believe. I've run one through Xrecode(audio format software) but still no good.

Harry Belafonte Live at Carnegie Hall 24/96 HD Wave download is one I'm playing with that fails. The same recording but in flac downloaded from Qobuz works fine. In particular they are 24/96 files downloaded from HD Tracks. I havn't had any problems with 24/96 downloads this year but most are new recordings like Melody Gardot. Perhaps they had a problem and have fixed it. From my dealings with HD tracks they say they are only a vehicle for digital files and pass on whats given to them by the record labels.

Is there software I could run these music files through that might fix the problem?

Robert
Logged

Intel I7, 4790k, 4/8 core, 32g ram, W10, Pro64, Ver 14393, No updates, Hyperthreading On @~800MHz, Bios settings adjusted
XXhighend Ver 2.10 Ram OS, Settings:Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *5* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *.69*  (max .69) / Disable Cracks Off / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-4 / Not Switch Processors during Playback = Off/ UnAttended / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Don't use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper Off / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Filter Arc Prediction
Music on LAN, Phasure Lush^2 USB cable
Oppo 205 UDP Pre/Dac
Nordost Heimdall II interconnects, Nordost Heimdall II Power Cords, Audioquest power cords
Chriquet Active Electronic 2 way Crossover 80hz
Unity Audio Boulder MKI Active Monitors x 2, JLAudio 12 Subs x 2
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15621



View Profile Email
« Reply #3 on: December 09, 2019, 12:30:26 am »


Convert to / from FLAC ? (XXHE can do that, but any means would be fine)
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - April 1, 2020 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to *14/28* cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *14*/-/1/1/1/ Q1Factor = *1* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.19*  (max *10.19*) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *52* / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. *ET^2* Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Robert
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 413


View Profile Email
« Reply #4 on: December 09, 2019, 06:52:51 pm »

I converted the HD wave file downloads to Flac using dbpoweramp and replayed it worked fine, playing all tracks on 3 albums in particular without stopping. Two were 24/96 and one 24/192.

I recognise that XXHE converts Flac files automatically to wave.

Can XXHE convert wave to flac?

Robert
Logged

Intel I7, 4790k, 4/8 core, 32g ram, W10, Pro64, Ver 14393, No updates, Hyperthreading On @~800MHz, Bios settings adjusted
XXhighend Ver 2.10 Ram OS, Settings:Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *5* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *.69*  (max .69) / Disable Cracks Off / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-4 / Not Switch Processors during Playback = Off/ UnAttended / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Don't use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper Off / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Filter Arc Prediction
Music on LAN, Phasure Lush^2 USB cable
Oppo 205 UDP Pre/Dac
Nordost Heimdall II interconnects, Nordost Heimdall II Power Cords, Audioquest power cords
Chriquet Active Electronic 2 way Crossover 80hz
Unity Audio Boulder MKI Active Monitors x 2, JLAudio 12 Subs x 2
Tore
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 333


View Profile Email
« Reply #5 on: December 11, 2019, 11:17:48 pm »

I have the same problem when i play Master/MQA from Tidal in Unattended. All stops after one track of the album


Tore
Logged

Phasure Mach III, 12/24 core (Win 14393.0 on RAM-OS / controlled by RDC, / connected directly to music server / XXHighEnd 2.11 / Minimize OS / Engine#4 Adaptive / DB=4096 / Q1=10 / xQ1=15 / Q3,4,5=1 / SFS=0.69 max=140,19 /XTweaks = 35, 10, 0, 0, 0 / Straight Contiguous / Clock Resolution = 15ms / Scheme 3-5 (low/realtime) / Unattended) mobo USB3 port -> Lush^2 -> Phasure NOS1a B75 G3 ->  Blaxius^2 , Crazy A monoblocs, Avantgarde Duo Omega
Robert
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 413


View Profile Email
« Reply #6 on: December 11, 2019, 11:50:50 pm »

Tore I've never bothered with Tidal but I see they are 24/96 files. Are these wave?
I've found converting 24/96/192 from Wave to Flac using dbpoweramp they all play perfectly. I havn't compared wave with flac to see if I can hear a difference sound wise yet.

Perhaps they need to be changed to flac somehow. As I'm aware at the moment XXHE only changes all flac files to Wave on playback. I only run Flac and wave audio files downloads and CD rips.

Robert
Logged

Intel I7, 4790k, 4/8 core, 32g ram, W10, Pro64, Ver 14393, No updates, Hyperthreading On @~800MHz, Bios settings adjusted
XXhighend Ver 2.10 Ram OS, Settings:Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *5* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *.69*  (max .69) / Disable Cracks Off / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-4 / Not Switch Processors during Playback = Off/ UnAttended / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Don't use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper Off / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Filter Arc Prediction
Music on LAN, Phasure Lush^2 USB cable
Oppo 205 UDP Pre/Dac
Nordost Heimdall II interconnects, Nordost Heimdall II Power Cords, Audioquest power cords
Chriquet Active Electronic 2 way Crossover 80hz
Unity Audio Boulder MKI Active Monitors x 2, JLAudio 12 Subs x 2
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15621



View Profile Email
« Reply #7 on: December 12, 2019, 03:51:28 am »

Quote
I have the same problem when i play Master/MQA from Tidal in Unattended. All stops after one track of the album

Hi Tore - This has to be caused some probably "too low" setting like Q1 and SFS.
If you remain to have problems with this, please open a new topic for it.

Best regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - April 1, 2020 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to *14/28* cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *14*/-/1/1/1/ Q1Factor = *1* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.19*  (max *10.19*) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *52* / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. *ET^2* Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Robert
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 413


View Profile Email
« Reply #8 on: December 12, 2019, 05:12:00 am »

Comparing Flac tracks to original wave the wave tracks do sound better, smoother, less bright. Not by much but noticeable. Takes longer for XXHE to process from wave to flac than flac to flac.

Robert
Logged

Intel I7, 4790k, 4/8 core, 32g ram, W10, Pro64, Ver 14393, No updates, Hyperthreading On @~800MHz, Bios settings adjusted
XXhighend Ver 2.10 Ram OS, Settings:Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *5* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *.69*  (max .69) / Disable Cracks Off / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-4 / Not Switch Processors during Playback = Off/ UnAttended / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Don't use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper Off / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Filter Arc Prediction
Music on LAN, Phasure Lush^2 USB cable
Oppo 205 UDP Pre/Dac
Nordost Heimdall II interconnects, Nordost Heimdall II Power Cords, Audioquest power cords
Chriquet Active Electronic 2 way Crossover 80hz
Unity Audio Boulder MKI Active Monitors x 2, JLAudio 12 Subs x 2
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.08 seconds with 19 queries.