XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
September 27, 2022, 12:37:48 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: EMU 0404  (Read 6392 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Goto
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 9


View Profile
« on: October 10, 2009, 06:08:11 pm »

Hi

Is this DAC a known issue with XXHighEnd? I have tried to get this soundcard working on mmy Vista PC (SP1). I have the latest soundcard drivers, it works with iTunes and Sonar 6 etc. But no matter how I set the DAC settings I  get an error with XXHE (any of the several versions I have tried). It says "DAC Unablle to accept this byte sequence...) Then it shows me a small window with something like 2|44100|16|176000 which I would guess is 2 channels, 44.1khz etc.

Using an MAudio Audiophile 2496 card, I have no issues, but I believe the Emu card supports upto 192khz which would be nice for quad upsampling Arc Prediction.

Anyone got this card working?

Thanks

Mark
Logged
Gerard
Audio Addict
***
Offline Offline

Posts: 1077


WWG1WGA


View Profile
« Reply #1 on: October 10, 2009, 06:25:49 pm »

Hi

Is this DAC a known issue with XXHighEnd? I have tried to get this soundcard working on mmy Vista PC (SP1). I have the latest soundcard drivers, it works with iTunes and Sonar 6 etc. But no matter how I set the DAC settings I  get an error with XXHE (any of the several versions I have tried). It says "DAC Unablle to accept this byte sequence...) Then it shows me a small window with something like 2|44100|16|176000 which I would guess is 2 channels, 44.1khz etc.

Using an MAudio Audiophile 2496 card, I have no issues, but I believe the Emu card supports upto 192khz which would be nice for quad upsampling Arc Prediction.

Anyone got this card working?

Thanks

Mark

Hi Mark,

I to have a Emu. (1212m) And not being able to set it to 192. The only thing it will play is 16 44.1. In the settings area you will have to set it to 44.1. And also in xx you must set it to 16/44.1.

I have tried many many setting but it will not play when i set XX to 24/192 and the Emu on 192. Than i get the same error and sometime's in a different setting than  16/44.1 it gives a strange sound. I am waiting until some special DAC is ready so i will leave it at 16/44.1. With that i am very happy at the moment.

  Happy


Grtz


* emu.png (318.01 KB, 546x654 - viewed 561 times.)

* emu1.png (30.87 KB, 510x610 - viewed 1013 times.)
Logged

Januari 2017 XX 2.05
OriginAE x11v Home build HTCP ~ Asus x79 mobo 3930K 12 core underclock 500 MHz,
16GB, *Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0* *from RAM*, music on music server / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.10*  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core *3-5* / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive *none* (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best (OS from RAM issue) / Time Stability = Off (OS from RAM issue) / Custom Filter Mid 705600 / -> USB3 (Silverstone both sides isolated = Sw#3 of NOS1a = Up) -> *Clairixa USB 15cm* -> Intona Isolator -> Clairixa USB 0.70m -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink ->> Metrum Amps ->> Metrum Acoustics ESL Open Baffle.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16541



View Profile Email
« Reply #2 on: October 10, 2009, 06:28:27 pm »

Mark,

I would set "DAC Is" to 24/96, start with "DAC Needs" at 32 and when that doesn't work "DAC Needs" to 24.

When those both settings don't work set the DAC Needs to 32 again and start digging in the diver interface.
I coincidentally have one myself (PCI), but never got it working because of that stupid driver program. Someone in here, however, did, but I don't recall who it was (Gerard ?). So I hope he will jump in. ... ah, he just did. So that is a 1212. Hmm ...

Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Gerard
Audio Addict
***
Offline Offline

Posts: 1077


WWG1WGA


View Profile
« Reply #3 on: October 10, 2009, 06:34:08 pm »

I get this when i set it to 192.

I was playing for it a few day's ago since the ARC upsampling... Did not like it that i to can't play this. The specs of this Emu tells otherwise.

 Happy


* emu2.png (350.95 KB, 546x654 - viewed 598 times.)

* emu3.png (145.54 KB, 1019x768 - viewed 572 times.)
Logged

Januari 2017 XX 2.05
OriginAE x11v Home build HTCP ~ Asus x79 mobo 3930K 12 core underclock 500 MHz,
16GB, *Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0* *from RAM*, music on music server / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.10*  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core *3-5* / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive *none* (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best (OS from RAM issue) / Time Stability = Off (OS from RAM issue) / Custom Filter Mid 705600 / -> USB3 (Silverstone both sides isolated = Sw#3 of NOS1a = Up) -> *Clairixa USB 15cm* -> Intona Isolator -> Clairixa USB 0.70m -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink ->> Metrum Amps ->> Metrum Acoustics ESL Open Baffle.
Gerard
Audio Addict
***
Offline Offline

Posts: 1077


WWG1WGA


View Profile
« Reply #4 on: October 10, 2009, 06:47:04 pm »

Mark,

I would set "DAC Is" to 24/96, start with "DAC Needs" at 32 and when that doesn't work "DAC Needs" to 24.

When those both settings don't work set the DAC Needs to 32 again and start digging in the diver interface.
I coincidentally have one myself (PCI), but never got it working because of that stupid driver program. Someone in here, however, did, but I don't recall who it was (Gerard ?). So I hope he will jump in. ... ah, he just did. So that is a 1212. Hmm ...

Peter


Peter,

When i like to set it to Dac needs 24 i get this error.

 Happy


* emu3.png (15.05 KB, 459x159 - viewed 536 times.)

* emu3.png (5.35 KB, 158x142 - viewed 521 times.)
Logged

Januari 2017 XX 2.05
OriginAE x11v Home build HTCP ~ Asus x79 mobo 3930K 12 core underclock 500 MHz,
16GB, *Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0* *from RAM*, music on music server / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.10*  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core *3-5* / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive *none* (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best (OS from RAM issue) / Time Stability = Off (OS from RAM issue) / Custom Filter Mid 705600 / -> USB3 (Silverstone both sides isolated = Sw#3 of NOS1a = Up) -> *Clairixa USB 15cm* -> Intona Isolator -> Clairixa USB 0.70m -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink ->> Metrum Amps ->> Metrum Acoustics ESL Open Baffle.
Goto
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 9


View Profile
« Reply #5 on: October 10, 2009, 07:45:29 pm »

Gerard

That's exactly what I get. I've given up, removed the card and gone back to the Audiophile which is happy to send 24 bits at 92kbits/sec to my Buffalo24. It does sound very good - I was just hoping I could try the 4x upsampling on offer now.

Thanks Guys. Peter, if you ever do get the 0404 to play nice, please let us know and how!

Mark
Logged
Gerard
Audio Addict
***
Offline Offline

Posts: 1077


WWG1WGA


View Profile
« Reply #6 on: October 10, 2009, 07:52:33 pm »

Gerard

That's exactly what I get. I've given up, removed the card and gone back to the Audiophile which is happy to send 24 bits at 92kbits/sec to my Buffalo24. It does sound very good - I was just hoping I could try the 4x upsampling on offer now.

Thanks Guys. Peter, if you ever do get the 0404 to play nice, please let us know and how!

Mark

I like to say though that in the Xp day's it did work. Since Vista nope....

Thanx for this.... Does make my feeling about this dac a bit better. (Meaning maybe not my knowlegde about the Emu)

Good luck...  Happy
Logged

Januari 2017 XX 2.05
OriginAE x11v Home build HTCP ~ Asus x79 mobo 3930K 12 core underclock 500 MHz,
16GB, *Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0* *from RAM*, music on music server / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.10*  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core *3-5* / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive *none* (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Not the best (OS from RAM issue) / Time Stability = Off (OS from RAM issue) / Custom Filter Mid 705600 / -> USB3 (Silverstone both sides isolated = Sw#3 of NOS1a = Up) -> *Clairixa USB 15cm* -> Intona Isolator -> Clairixa USB 0.70m -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink ->> Metrum Amps ->> Metrum Acoustics ESL Open Baffle.
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.064 seconds with 19 queries.