XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
June 24, 2024, 12:31:51 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1] 2 3  All
  Print  
Author Topic: Tick sound at starting playback  (Read 34069 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
arvind
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 529


View Profile
« on: July 15, 2010, 06:17:20 am »

Hi Peter,

Everytime I start playback there is a loud tick sound before playback starts. This happens only during starting playback or when the next track is played using hotkey.

Regards,

Arvind
Logged

W10-14393.0 RAM OS / Mach III LPS 14/28/XXHE 2.11/Engine#4/Adaptive Mode/16x /Custom Filter/Q1= 14/0/0/0 xQ1=1/Device Buffer:4096/Invert Phase=On/Minimise OS/PE=off/Unattended/Stop All Services/SFS=20.69/20.69(max)/ClockRes= 15ms/Straight Contiguous/Music on HDD/Lush^3 USB cable A:W-Y-R-G; B:W-Y-R/Phasure NOS 1a/75b/G3 USB DAC. > Blaxius*^2.5 A:B-G, B:B-G Interlink. Orelo MK II active speakers. ET^3 between Mach III & music server. Driver version 1.04/Driver Buffer 16ms. OSD text = Off
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16837



View Profile Email
« Reply #1 on: July 15, 2010, 09:16:48 am »

Arvind, since when do you have this ?
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
arvind
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 529


View Profile
« Reply #2 on: July 15, 2010, 09:56:44 am »

Hi Peter,

This is since 9y, somehow I had forgotten to point it out. Sorry about that.

Arvind
Logged

W10-14393.0 RAM OS / Mach III LPS 14/28/XXHE 2.11/Engine#4/Adaptive Mode/16x /Custom Filter/Q1= 14/0/0/0 xQ1=1/Device Buffer:4096/Invert Phase=On/Minimise OS/PE=off/Unattended/Stop All Services/SFS=20.69/20.69(max)/ClockRes= 15ms/Straight Contiguous/Music on HDD/Lush^3 USB cable A:W-Y-R-G; B:W-Y-R/Phasure NOS 1a/75b/G3 USB DAC. > Blaxius*^2.5 A:B-G, B:B-G Interlink. Orelo MK II active speakers. ET^3 between Mach III & music server. Driver version 1.04/Driver Buffer 16ms. OSD text = Off
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16837



View Profile Email
« Reply #3 on: July 15, 2010, 12:27:10 pm »

Ok. Is there anybody else out there with a "DAC Needs" setting of 24 bits, having this same problem ?
Or *not* having this problem at that setting ?

Thank you,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
jeffx
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 1


View Profile Email
« Reply #4 on: July 17, 2010, 11:58:31 pm »

Peter,

I am experiencing the same thing with my Off Ramp 3 with 0.9z-2. However, it does not do it every time.

Jeff
Logged

Vista -> XXHE -> EA OffRamp 3 w/ UC & Hynes PS -> AN Kits DAC 3.1 -> AN Kits L2 Pre
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16837



View Profile Email
« Reply #5 on: July 18, 2010, 06:46:43 am »

That is what I wanted to know; One additional case is enough I guess. Thank you very much Jeff, especially at taking the effot with a "first post". Really appreciated.

Ok, Arvind. Can you please try to find out which exact version change caused this. You said 0.9y which of course can be that one. But I think you will mean some sub version of that; If I don't know the exact version I won't be able to find it, because it will be dependend on your 24 bit-only device, and I don't own such a device.

Please let me know,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
arvind
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 529


View Profile
« Reply #6 on: July 18, 2010, 06:28:13 pm »

Hi Peter,

This problem has started with engine #4 if my memory serves me right.

Arvind
Logged

W10-14393.0 RAM OS / Mach III LPS 14/28/XXHE 2.11/Engine#4/Adaptive Mode/16x /Custom Filter/Q1= 14/0/0/0 xQ1=1/Device Buffer:4096/Invert Phase=On/Minimise OS/PE=off/Unattended/Stop All Services/SFS=20.69/20.69(max)/ClockRes= 15ms/Straight Contiguous/Music on HDD/Lush^3 USB cable A:W-Y-R-G; B:W-Y-R/Phasure NOS 1a/75b/G3 USB DAC. > Blaxius*^2.5 A:B-G, B:B-G Interlink. Orelo MK II active speakers. ET^3 between Mach III & music server. Driver version 1.04/Driver Buffer 16ms. OSD text = Off
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16837



View Profile Email
« Reply #7 on: July 19, 2010, 09:22:49 am »

Hi Arvind - It won't be so that today's Engine#3 doesn't give the problem, or ? It would be helpful to know this.

Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
arvind
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 529


View Profile
« Reply #8 on: July 22, 2010, 02:19:22 pm »

Hi Peter,

Tried out Engine #3 & it gives the same tick sound while commencement of playback.

Arvind
Logged

W10-14393.0 RAM OS / Mach III LPS 14/28/XXHE 2.11/Engine#4/Adaptive Mode/16x /Custom Filter/Q1= 14/0/0/0 xQ1=1/Device Buffer:4096/Invert Phase=On/Minimise OS/PE=off/Unattended/Stop All Services/SFS=20.69/20.69(max)/ClockRes= 15ms/Straight Contiguous/Music on HDD/Lush^3 USB cable A:W-Y-R-G; B:W-Y-R/Phasure NOS 1a/75b/G3 USB DAC. > Blaxius*^2.5 A:B-G, B:B-G Interlink. Orelo MK II active speakers. ET^3 between Mach III & music server. Driver version 1.04/Driver Buffer 16ms. OSD text = Off
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16837



View Profile Email
« Reply #9 on: July 22, 2010, 03:17:31 pm »

Thank you very much Arvind.
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16837



View Profile Email
« Reply #10 on: August 15, 2010, 06:23:11 pm »

Guys,

I have been working the whole afternoon on this one;

I started with using a HiFace and setting at as DAC Is 24, and indeed, a tick (most of the times).
I ran through everything and everything, until I noticed that with DAC Is 32 the tick is there just the same.

I can have no other conclusion than that it is the HiFace. This is also encouraged by Engine#3 as well as Engine#4 is doing it, while both have completely different initialization trajects. Now, if it would have happened with 24 bits only, I *still* would have given up because I can't find anything, but that always leaves the hope for overlooking something. But not now it's also with 32 bits.

Now, I can't know whether you (both) indeed use the HiFace, so please let me know. This is important, because the tick I perceive seems familiar to the tick my Fireface800 produces at switching sample rates and it *could* be so that I'm initializing the device first with another sample rate than the intended one, and it is just the Fireface doing it to me. Not that I really recognize this, but still. On the other hand, I had a Weiss here the other day, and *that* one ticks (rather loudly plops) when sample rates are really switched, and it didn't tick or whatsoever at the normal start of playback.
But on this matter, is it correct that the tick is often from the right channel only ?

Thanks,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
manisandher
Crazy Audiophile
****
Offline Offline

Posts: 2112

from-first-principles.com


View Profile WWW Email
« Reply #11 on: August 15, 2010, 08:42:13 pm »

I use a hiFace in my office system and have never heard any ticks at all. And this is with a very modest Atom-based PC usiing Adaptive with 1024 buffer.

In my main sytem, I have an RME PCI interface and when I switch HDCD decoding on, I get an intermittent loud tick from the left channel.

Sorry if this doesn't help.

Mani.
Logged

Main System:
Phasure Mach III (Win 14393.0 on RAM-OS / controlled by RDC, / connected directly to music server / XXHighEnd 2.11 / Minimize OS / Engine#4 Adaptive / DB=4096 / Q1=10 / xQ1=15 / Q3,4,5=1 / SFS=4.00 / XTweaks = 34, 10, 0, 0, 0 / Straight Contiguous / Clock Resolution = 15ms / Scheme 3-5 (low/realtime) / 8x Arc Prediction / switch #5 'up/off' / Unattended) mobo USB3 port -> Lush^3 -> Phasure NOS1a B75 G3 -> 8m Blaxius^2 -> First Watt F5 mono amps -> Tune Audio Anima horn speakers
Office System:
Phasure Stealth II -> Lush^2 -> RME ADI-2 Pro FS R -> Neurochrome 286 mono amps -> Tune Audio Marvel horn speakers
arvind
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 529


View Profile
« Reply #12 on: August 16, 2010, 12:12:23 pm »

Hi Peter,

I have the Empirical Audio/Off-Ramp & the tick is from both channels.

Arvind
Logged

W10-14393.0 RAM OS / Mach III LPS 14/28/XXHE 2.11/Engine#4/Adaptive Mode/16x /Custom Filter/Q1= 14/0/0/0 xQ1=1/Device Buffer:4096/Invert Phase=On/Minimise OS/PE=off/Unattended/Stop All Services/SFS=20.69/20.69(max)/ClockRes= 15ms/Straight Contiguous/Music on HDD/Lush^3 USB cable A:W-Y-R-G; B:W-Y-R/Phasure NOS 1a/75b/G3 USB DAC. > Blaxius*^2.5 A:B-G, B:B-G Interlink. Orelo MK II active speakers. ET^3 between Mach III & music server. Driver version 1.04/Driver Buffer 16ms. OSD text = Off
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16837



View Profile Email
« Reply #13 on: August 16, 2010, 12:17:30 pm »

Arvind - Thanks.
(I knew that, but wasn't sure whether it can be used with SPDIF-In and thus a HiFace)
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16837



View Profile Email
« Reply #14 on: August 16, 2010, 12:29:17 pm »

I just tried 0.9x-7 and the problem with the HiFace is there too.
This only means I can't test it, since it is my only "24 bit only" device.

Maybe I can get it away with the latest driver version (and notice that the Internet is full about HiFace click problems, although most are from the MAC (and from before May 2010)).

Supposed I can get rid of it, can you give me an example of a (more known) album where it sure will happen ? I know you will say it happens with all, but I want to have some confidence.

Thanks,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Pages: [1] 2 3  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.068 seconds with 20 queries.