XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
August 16, 2022, 08:45:13 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: W7 freezing after hit Play  (Read 6677 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
ivo
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 246


Music lover


View Profile WWW
« on: October 27, 2010, 11:11:06 pm »

Hi,

1) A bug report I guess:
I have one album which freezes my PC after I hit play in unattended mode. I tried various ways: big and small SFS, then 00 and 11. All the same. Actually the same album works fine in previous version.
Another sub-case was that after playing the same album's first track XX just stopped nicely. Then I continued playback from track2 and PC freezes.
In all of the above cases the frozen state is for about 3-5 min, then I can get all back, but except the sound.

Details: W7, 3 GB of RAM, Ramdisk set to 1500 MB, music in the Ramdisk, SFS=200 MB or any other, bits=11, KS-Adaptive.

2) Peter, "Do not start playback at all" means source files are copied to Ramdisk? So, I gues this is not valid for FLACs? I mean, can you include in future the feature, that after hitting play, also FLACs, mp3s are copied from wherever they are to the Ramdisk and then from there converted into WAVs before the playback, so to eliminate this manual operation which I do.

Thanks again for the great audio player anyways!!!

Ivo
Logged

Music on internal HDD in FLAC-->LatestXX in QAP + PeakExt Mode[KS,Adaptive,2048,Q1=14,xQ1=1,Sch3,Low,Realtime,15 ms, SFS 2-400, Straight, stop all, MinOS]-->Windows 7 Pro SP1 x64bit-->Intel i5 based laptop [8 GB RAM]-->JKDAC32(HiFace based USB-I2S-DAC)-->Denon PMA-1500AE-->JBL E90 3-way speakers
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16526



View Profile Email
« Reply #1 on: October 28, 2010, 09:08:05 am »

Hi there Ivo,

Suppose you set SFS.ini to 00.
Start TaskManager with the CPU graph.
Set your Core AppointMent Scheme to 1.
Now start that track which "hangs".

Can you show me the CPU graph of that ?

And is your Virtual Memory On or Off ?


Quote
Peter, "Do not start playback at all" means source files are copied to Ramdisk? So, I gues this is not valid for FLACs?

All goes to the RAMDisk, though in converted state (the .WAVs). So there's nothing you need to do manually. Ok, start Play by means of Alt-P (AutoHotkey active) in the end.

Regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16526



View Profile Email
« Reply #2 on: October 28, 2010, 09:45:55 am »

Ivo, now I think of it ... my before proposals aren't going to help us much, or will be too tedious to deal with efficiently.
It would be way better if you can send me that album (I'm afraid to ask for some tracks you have problems with because it may be about the whole album somehow). So if you could FileMail  it ... (don't do it if you don't want to, and keep in mind that I will put myself responseable, of which this post is the witness).

Peter


PS: sales at etc.
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
ivo
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 246


Music lover


View Profile WWW
« Reply #3 on: October 28, 2010, 09:48:54 am »

Peter,

It is fine. I can send you the album, just sometimes later today...

Ivo
Logged

Music on internal HDD in FLAC-->LatestXX in QAP + PeakExt Mode[KS,Adaptive,2048,Q1=14,xQ1=1,Sch3,Low,Realtime,15 ms, SFS 2-400, Straight, stop all, MinOS]-->Windows 7 Pro SP1 x64bit-->Intel i5 based laptop [8 GB RAM]-->JKDAC32(HiFace based USB-I2S-DAC)-->Denon PMA-1500AE-->JBL E90 3-way speakers
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16526



View Profile Email
« Reply #4 on: October 28, 2010, 04:53:39 pm »

Ivo - hmm ...

Can you recognize that from the 3 files (you sent), only track 02 hangs ?

Anyway, this is 100% the same as here : Most peculiar : loop from "wrong" rips ?
So let's say this can't be a coincidence (look in the core of the sound engine, and you will see it at 100% all the time).
... But I solved it by re-ripping those tracks ... ?

Well, luckily I have your example to dive into it.

I don't know how you "get all back" after 3-5 minutes, because here it never seems to happen. But, I can easily kill Engine3.exe once (remember, and read my topic I just referred to) I have started TaskManager in advance. So, you probably can get back into control somehow, but if you don't kill XXEngine3.exe no other instance will ever start, and you will have "no sound" as such.

I will let you know when I found it.
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16526



View Profile Email
« Reply #5 on: October 28, 2010, 08:46:22 pm »

Ok ... many hours later ...

I soon found that track02 has just wrong header data after FLAC decoding. I tried to improve on it, but had to give up.
Notice : Before, yes, such a track would have worked but with unexpected anomalies somewhere. The header is and stays wrong, but before (0.9z-2 etc.) I didn't check for some things which I do now. For example, it says that its 20 bits, has a bit rate of 224000 (or something) and the sample rate is undetermined. Yes, Foobar plays it.

So, from now on : wrong header data means just that, and XX won't play it anymore.
Of course I could find the "hang" hence loop, and build in the necessary checks now resulting in a message that the header data is wrong.

Sorry, but end of story.
Peter


PS: ... al will be the result of the FLAC conversion making a mess of something, because in the FLAC header all is still okay. But after decoding the WAV header is not. I can't help that ...
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
ivo
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 246


Music lover


View Profile WWW
« Reply #6 on: October 28, 2010, 10:22:14 pm »

Thanks Peter, I will listen the album without track2 then Wink
Logged

Music on internal HDD in FLAC-->LatestXX in QAP + PeakExt Mode[KS,Adaptive,2048,Q1=14,xQ1=1,Sch3,Low,Realtime,15 ms, SFS 2-400, Straight, stop all, MinOS]-->Windows 7 Pro SP1 x64bit-->Intel i5 based laptop [8 GB RAM]-->JKDAC32(HiFace based USB-I2S-DAC)-->Denon PMA-1500AE-->JBL E90 3-way speakers
Calibrator
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 556

Certified tweakaholic


View Profile
« Reply #7 on: October 29, 2010, 05:46:27 am »

Thanks Peter, I will listen the album without track2 then Wink

Don't give up on that track so quickly IVO.

Try trans-coding it to re-write the header using something like Audacity ( http://audacity.sourceforge.net/ ) or even probably easier, dBPowerAmp ( http://www.dbpoweramp.com/ )

If you use dBPowerAmp, convert to plain 'ol WAV format, then see if that will play OK in XXHE. If it does, there is a good chance that when you use dBPowerAmp to convert it back to FLAC again, that the headers are written back correctly. Be sure to work on copies of the original file while experimenting.

Audacity will take a little more work, as you will need to learn how to save the audio file back in the format of choice, which could be either FLAC or WAV.

These approaches are usually successful in fixing mangled headers.

Cheers,

Russ   
Logged

(Sep 26th 2012) (0.9z-7-4 )
Parameters (0.9z-7-4) ->Coming soon...
Parameters (0.9z-6-1) ->Same as for 0.9z-6
Parameters (0.9z-6) ->http://members.iinet.net.au/~calibrator/XXHE/XXHE_parms_(0.9z-6).jpg
Hardware: Asus P5Q, H2O cooled 3.6GHz C2D, 8GB ram, W7 Ult X64 (NO SP1), O/S plus Galleries on 2x(OCZ 60GB Vertex2) -> ESI Juli@ (v0.978 drivers @ 48 samples) -> coax SPDIF -> Integra DHC-9.9 -> Hafler XL600 -> SGR Audio S-series Octagons -> aural organs -> nucleus accumbens sounds good !

====================
Turntables .. how quaint bored
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.059 seconds with 19 queries.