XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
July 21, 2024, 10:20:53 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Keep Getting Message: Clock Resolution Asked for : 15ms Received : 1ms  (Read 8837 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
Snowland
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 2


View Profile
« on: March 06, 2012, 07:26:06 pm »

Hi, I just downloaded XXhighend on my Windows 7 64 bit laptop a couple days ago. My DAC is a NOS Ultra-Fi DAC-41 USB. I love how XXHighend sounds and plan on purchasing it!! But I keep getting a message that says:

"Asked for Clock Resolution setting wasn't met. Asked for : 15ms Received : 1ms"

and then a message that says that this will affect WASAPI play back, which it does, making it stutter about 10 times a second. (KS play back works fine though).

I'm trying to get WASAPI working because if I understand correctly this is the only mode that the volume control works in. (KS just gives me an error when I try to use the volume slider). And I'm hoping to eliminate the need for a preamp.

Thank you for your time.
Logged
CoenP
Audio Addict
***
Offline Offline

Posts: 818


View Profile
« Reply #1 on: March 06, 2012, 10:45:09 pm »

You've got some program or service running that hijacks the clockres. On my pc EAC was such a program and recently the ATI catalyst program did the same (I had to uninstall it).

Look for stuff that keeps on running after you pressed play in unattended mode with all minimising applied.

Good luck,
Regards, Coen
Logged

Settings: Qn: , SFS: , timeres: XT tweaks: , buf: 4096, driver: 8 ms,

Audio PC (jan 19): XXHE PC v1 with RAMdisk w.o. videocard and 1 of 2 cpu fans + BRIX/USB3 storage musicserver. ETN to Fibre converters (linear supplies), 500m SFP modules & 5m OM4 cable. Power cable PE not connected, together with nos1 and poweramp in separate "audio" powerstrip.

Clarixa set + Intona (or Lush 1m), Phasure NOS1a-75B G3 USB (buf 16 ms)-> Blaxius ->SE EL95 (0,8W triode) + cheap link to Abaqus 300W plateamps> Bastanis cable-> Bastanis Sagarmatha Duo ("DIY").

[other sources: TD124/3009SII-i/Grace F9/lounge LCR phono; Rega Planet 1997 vintage]
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16840



View Profile Email
« Reply #2 on: March 07, 2012, 08:28:59 am »

Hi there Snowland,

Although Coen is completely correct, it may not tell you a thing as an "outsider". Maybe I can't explain it better, but I'll try :

Some programs "manipulate" the Clock Resolution of the system; this may be to have them respond better. Say it is the overall response of the system which is influenced by it. The lower the number (like 1ms is low) the faster it responds (once per 1ms).

It is not said at all that for audio it is better (SQ wise) to have the system respond fast; therefore it can be set within XXHighEnd. But, once another program (like the examples Coen gave) requires a lower setting, "we" can do what we want, it won't get higher if we want it. First that other program has to let loose of its requirements (has not to be there, generally).

WASAPI itself (in the system internals) does the same. It sets all for itself to 10ms. This is what the message tries to tell you *if* it were about those 10ms. But in your case it is 1ms.
Now watch out : WASAPI too can require 1ms, but this is related to many other things (say, out of our control). So, if you do not get the message from Kernel Streaming, it *is* WASAPI itself doing it to you. But in the end it is your OS, and your possible tweaks to it.
Note that WASAPI is Engine#3 and KS is #4.

When you want to use WASAPI and you receive "stuttering", try to get that out of the way with the Q1 dial. Start at 14, this usually works for everybody. Downwards usually gives the better sound.

Lastly, there is no way any system Volume Control will work; this is deliberate (because bad for SQ). The Volume Control from XXHighEnd is to be used without preamp. Try this "easily" because it is not a fast resonding thing, and when it gets behind things may choke.
It works best in Unattended Mode (no GUI is there then), then controlled by Alt-u/Alt-d (or Alt-5 (etc.) followed by Alt-u to imply five 1.5dB steps in one go).
The Volume Control in XXHighEnd is one of its kind, and it is "lossless" (out of the attenuated data the original can be recreated).

Hope this helps !
Peter



Welcome !
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Snowland
Audio Loudspeaker
*
Offline Offline

Posts: 2


View Profile
« Reply #3 on: March 07, 2012, 04:46:13 pm »

Thank you both for your help! I messed around with it for a couple hours last night and no success yet getting WASAPI to run at more than 1ms. I've deleted both EAC and ATI Catalyst, plus closed every process that I could. Both Foobar2000 and J Rivers Demo allowed me to use WASAPI and adjust the clock resolution though. (I've since deleted them just in case they were the trouble makers, plus they didn't sound as good anyway Happy

So the volume slider in XXHighend will work in KS mode? Maybe I just wasn't patient enough and moving it back and forth caused things to give errors. I'll give it a try this evening when I get home from work. Maybe it doesn't matter then if I get WASAPI working, I can just use KS.
Logged
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16840



View Profile Email
« Reply #4 on: March 07, 2012, 06:50:26 pm »

Quote
So the volume slider in XXHighend will work in KS mode?

Yes. But what I recognize myself since only shortly, is that this is related to the Split File Size. When this is too low you'd have to wait longer, and when it is really low (like the default is) it may never happen. I must work this out myself though.
When the SFS is at, say, 150, it should go within 1-2 seconds. In more rare occasions yuo have to wait for something first.

Cause the Wallpaper to appear (that showing Coverart) and switch on the OSD Running time. You will see the color of it changing when an attempt to change the volume is made. Looking at this will give you an idea what happens;
When the color is back to normal (red) the volume should have changed.
And always best is : wait until it has changed (the Wallpaper shows that too). Once you have the feeling (it really is so) what you can do to have it stuck, you can freely do ... well, what you found out. Laying it out is difficult, because it very much depends on your system - how it responds - what it has difficulties with etc.

Ehm, good luck ? Happy
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16840



View Profile Email
« Reply #5 on: April 14, 2012, 10:36:09 am »

FYI :
I noticed myself that when a hires file is used for Kernel Streaming playback, certain combinations with other settings (like buffer sizes) can also imply the ClockRes to be set to 1ms by the OS.
This is an activity of the OS itself, and I don't think it can be avoided.

Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 19 queries.