XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
June 13, 2024, 03:58:59 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 [2]  All
  Print  
Author Topic: z7-3 PA Does Not Engage  (Read 21182 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16837



View Profile Email
« Reply #15 on: September 10, 2012, 08:22:27 pm »

Hi Praphan,

First off, take it that I *know* that you know your stuff very well. So, it can't be about that. Therefore you must take the few remarks below as the positive input to what could be going on really. Okay ?

Quote
The only setting that I can get PA engaged is to set "fade out step" to 0.

Totally impossible that this is related.

Quote
and the other new feature within PA to 0 too (sorry cannot remember the name

"After SFS Rounds".
This can be true, but if all is right, only visually (*~* stuff). Of course, when you set your SFS to 430 and SFS Rounds to 9, then PA will never engage for the first track.

What is far more likely, is that something is incurred for which is related to XXEngine3.exe being in memory all the time, and a reattempt of Playback does strange things, unexpected by me and your usage. Or ... what about you have left it in memory at upgrading to 0.9z-7-3 ? That would be highly incompatible. There's a check in the "install" to throw it out, but maybe that doesn't work properly, or you did not upgrade to a new folder. Anyway ...

When the latter is not in order, please focus on re-attempting playback. So, when you see strange things, first kill the sound engine from memory (click on the blue led in the right) and start playback right after that (quite harmless to Memory Allocation if you don't wait 30 seconds).
All IOW, in *that* area things "drastically" changed and mistake can have been made easily by me. Still I don't have any problem myself, so the chance that this is it is unlikely.

Activation stuff *is* likely as well as applying the "upgrade" is, like I just talked about ...

Let me know what you find !
Regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16837



View Profile Email
« Reply #16 on: September 11, 2012, 08:42:08 am »

I deliberately played with SFS Rounds at non-zero (which I don't need) for hours last night, and all was and stayed right.
And notice that the Fade-out step at 0 doesn't tell a thing. It is just that other "step size" (see ToolTip). So, default is 3 and it is advised to have it at that, but again, 0 is nothing like "deactivated" or something; It just implies another step value.

Quote
Increasing buffer size (eg Q1 = 30 x 3) will not engage PA.

Maybe a remark about this one;
This is totally unrelated to PA engaging or not. One exception : when a message tells you that the product of DevBufSize x Q1 x Q1F will not allow Phase Alignment (you may never have seen it, but it does does exist).

Regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
praphan
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 242


View Profile Email
« Reply #17 on: September 11, 2012, 06:13:24 pm »


Hi Praphan

When you set it at a different setting than zero (SFS Rounds) PA is engaged after the seconds you have set but you can't see the engaging on the coverart.

If i understand it correctly.

 Happy

Hi Gerard,

Yes, you understand it correctly and help me understand SFS round feature correctly as well. My bad that did not read the tool tips well.

Thanks a lot
Praphan
Logged

PC: Asus X58 chipset M/B; Seasonic 850W PSU; i7 970 12 threads (HT=on); ATI HD 5770; Zalman Reserator water cooling, 24GB RAM, Plextor PX230A drive ; W7 Pro 64bit plain SP1 (no further update) and XXHE on Velociraptor; music on Sata 3 2 TB HDD; WD5003ABYX sits on Thermaltake USB3 dock as playback drive; Star Tech PCIe USB3 card

XX 0.9z-8-3a : KS Engine 4 "Adaptive"; DB = 4096; APx16; Q1/2/3/4/5 = 14x1/0/0/0/0; No Appointment/low/real time; CR = 0.5 ms; XTweaks Ultimate; SC; SFS= 120/120 ; allow format change; unattended ; min OS and stop "all" services; normalized volume usually played at -15db ;  peak extension on ; PA off

Signal chain: 24/786 NOS1 USB; 16 ms buffer on driver 1.0.2 => Valhalla XLR IC = > McIntosh 2301 tube monoblocks => Purist Dominus spk cable => B&W 802 D
praphan
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 242


View Profile Email
« Reply #18 on: September 11, 2012, 06:37:23 pm »

Hi Praphan,

First off, take it that I *know* that you know your stuff very well. So, it can't be about that. Therefore you must take the few remarks below as the positive input to what could be going on really. Okay ?


Hi Peter,

Please do not always assume that I do *know* what I am doing well.

I made a stupid mistake this time. Last night, I hopped out from my flight sim and jumped into my listening room just to download and install z7-3 , neglecting an important routine to read the tool tips for the new PA features thoroughly. Well I guess you can tell that since I did not even remember the "name" of the SFS rounds.

Apologize to give you a false impression that SFS rounds may contain bugs and wasting your valuable hour. With higher SFS setting, I need to be patient to wait a bit longer down the track to see PA kicks in (with SFS rounds >0). The sign  _~_ in the wallpaper will be changed to *~* in a few seconds after starting of the track.

So this is nothing about activation or installation at all.

SFS rounds is not quite useful for me since I don't have problem with crack at the beginning of the track. I have strong LF AC pulse at stop of the track. Fade out step does not eliminate this AC pulse. It is not audible anyway since the frequency is so low. Still scratch my head.

Kind regards,
Praphan
Logged

PC: Asus X58 chipset M/B; Seasonic 850W PSU; i7 970 12 threads (HT=on); ATI HD 5770; Zalman Reserator water cooling, 24GB RAM, Plextor PX230A drive ; W7 Pro 64bit plain SP1 (no further update) and XXHE on Velociraptor; music on Sata 3 2 TB HDD; WD5003ABYX sits on Thermaltake USB3 dock as playback drive; Star Tech PCIe USB3 card

XX 0.9z-8-3a : KS Engine 4 "Adaptive"; DB = 4096; APx16; Q1/2/3/4/5 = 14x1/0/0/0/0; No Appointment/low/real time; CR = 0.5 ms; XTweaks Ultimate; SC; SFS= 120/120 ; allow format change; unattended ; min OS and stop "all" services; normalized volume usually played at -15db ;  peak extension on ; PA off

Signal chain: 24/786 NOS1 USB; 16 ms buffer on driver 1.0.2 => Valhalla XLR IC = > McIntosh 2301 tube monoblocks => Purist Dominus spk cable => B&W 802 D
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 16837



View Profile Email
« Reply #19 on: September 11, 2012, 08:52:12 pm »

Praphan,

Don't apologize too much. Some people can do a ~100 times without. Okay ? Happy Happy
And that is only my opinion ...

Peter

Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Pages: 1 [2]  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 20 queries.