XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
October 17, 2021, 08:06:51 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: XTweaks : Balanced Load Question  (Read 9331 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
boleary
Crazy Audiophile
****
Offline Offline

Posts: 1233


View Profile Email
« on: October 30, 2016, 02:14:05 am »

Hi Peter, in both W10586 and W10 14393 after setting balanced load to 43 and playing a few tracks, when the GUI returns from unattended the balanced load setting has automatically changed to 100.This happens whether or not i tick the "PC is Stealth Mach II" box. I then have to manually set the balanced load back to 43 each time the GUI comes back from unattended. Picture below is GUI after playing tracks.

 


* IMG_0044.JPG (856.96 KB, 1632x1224 - viewed 432 times.)
« Last Edit: October 30, 2016, 01:43:27 pm by boleary » Logged

XX2.07/MB: ASRock Extreme 4M , i7-3930K @ 0.5GHz/ RAM-OS W10586/32 Gigs 1600 DDR3/ Clarixa usb cable  /Q1,3,4,5 = *14*/1/1/*1* / *Q1Factor = 1* / Peak Extension: Off/Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *.5ms* / Straight Contiguous / SFS = *.02,/ Do Nothing With Cover Art / not Invert / *(Phase Alignment Off  / Playerprio = Low / ThreadPrio = Real Time / Scheme = 3-5 / UnAttended (Just Start) / *All* Services Off except LAN & RDC/ Persist off/No OSD / No Running Time / Minimize OS / Boost on/XTweaks : Balanced Load = *40* / Nervous Rate = 1/ Cool when Idle = NA / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Best/ Time Stability = On/ No Up-sampling/R-2R DAC
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15851



View Profile Email
« Reply #1 on: October 30, 2016, 08:03:58 am »

Hi Brian,

This is the Boost setting at the bottom of that section (not visible in your screenshot).
No need to set it back to 43 each time, because the system will do that for you. However, I now wonder whether something is wrong after all, because in no circumstance it should jump back to 100 visually. Thus, Boost does that internally and not visually.
I suppose you do *not* have Boost activated and now things go odd ...

Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
JohanZ
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 579


View Profile Email
« Reply #2 on: October 30, 2016, 10:57:45 am »

Hi Peter,
I noticed this 100 balanced load resetting too.

Another thing i see in the picture is the scalability 'problem'. Not all characters are shown 100%. I have try to solve this via the scale setting (1,50) without succes so far. Any suggestions?

Johan
Logged

XXHE Ver: 209/MSI Z87M, i7 4770K Hyperthreading On (8 cores) @ 1,2 GHz, 32GB, Windows 10-14393.0 from RAM / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *30*/-/1/1/1 Q1Factor = *40* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15 / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *20.19* (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = *Core3-5* / Not Switch Processors during Playback / UnAttended (Just Start) / All Services Off / WallPaper On/ No OSD / No Running Time / Minimize OS / XTweaks : *Use Settings* - *43,1, 1, 1, 1* / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable/ Octo Arc Prediction Upsampling / -> USB3 -> Clairixa-Itona-Clairixa ->24/768 PHASURE NOS1a-75B-G3 , Driver v1.0.4b (*16ms*) -> Blaxius BNC interconnects ->Audion Silver Knight 300B-> Speakers CornScala
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15851



View Profile Email
« Reply #3 on: October 30, 2016, 01:00:08 pm »

Johan,

The scaling just is so. But in the end this springs from an actually "too much" scaling. Not that I'm asking ot make it less, because it really doesn't bother - as long as you know a bit what you are doing, right ? (a shown 00 will be 100 undoubtedly).

Theoretically I will be able to improve it, but I think I have better things to do first. Happy

Kind regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
boleary
Crazy Audiophile
****
Offline Offline

Posts: 1233


View Profile Email
« Reply #4 on: October 30, 2016, 01:42:37 pm »

Thanks Peter. I do have the boost setting activated in both OS's. Would leaving the date in the BIOS at the September 2015 date cause this? I woke a little while ago and realized I forgot to reset the date after installing 14393.

Brian
Logged

XX2.07/MB: ASRock Extreme 4M , i7-3930K @ 0.5GHz/ RAM-OS W10586/32 Gigs 1600 DDR3/ Clarixa usb cable  /Q1,3,4,5 = *14*/1/1/*1* / *Q1Factor = 1* / Peak Extension: Off/Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *.5ms* / Straight Contiguous / SFS = *.02,/ Do Nothing With Cover Art / not Invert / *(Phase Alignment Off  / Playerprio = Low / ThreadPrio = Real Time / Scheme = 3-5 / UnAttended (Just Start) / *All* Services Off except LAN & RDC/ Persist off/No OSD / No Running Time / Minimize OS / Boost on/XTweaks : Balanced Load = *40* / Nervous Rate = 1/ Cool when Idle = NA / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Best/ Time Stability = On/ No Up-sampling/R-2R DAC
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15851



View Profile Email
« Reply #5 on: October 30, 2016, 02:04:33 pm »

In that case I don't understand. I mean, if I start XXHighEnd after Unattended Playback I see my 43 back as set. Nothing reverts to 100 ...

Can you tell me the 100% exact sequence of what you do, I guess starting out with setting the 43, and ending with XXHighEnd coming up (by what means ??) showing 100 ?

Thanks,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
boleary
Crazy Audiophile
****
Offline Offline

Posts: 1233


View Profile Email
« Reply #6 on: October 30, 2016, 02:50:58 pm »

Well, I set it to 43 and tick the apply button in X Tweaks and the  value in parenthesis changes to 43, or I tick the Mach II button and tick apply and the value in parenthesis changes to 43. I then either let a track play to the end and the GUI returns or I "control/alt/x" to stop the track before its finished and, in either case, the value is as in my picture above.

I now have a new but I think related problem. XXHighend will not open. When I shut down last night I was in 14393, RAMOS. So that's what is booting now. However, XXHighend will not open. When I double click on the icon on the desktop I get the change in the taskbar, see photos below, but that's as far as it goes. The program never opens. I've waited as long as ten minutes. I've rebooted three times with the same result each time.


* IMG_0047.JPG (164.18 KB, 980x735 - viewed 409 times.)

* IMG_0045.JPG (129.01 KB, 980x735 - viewed 420 times.)
Logged

XX2.07/MB: ASRock Extreme 4M , i7-3930K @ 0.5GHz/ RAM-OS W10586/32 Gigs 1600 DDR3/ Clarixa usb cable  /Q1,3,4,5 = *14*/1/1/*1* / *Q1Factor = 1* / Peak Extension: Off/Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *.5ms* / Straight Contiguous / SFS = *.02,/ Do Nothing With Cover Art / not Invert / *(Phase Alignment Off  / Playerprio = Low / ThreadPrio = Real Time / Scheme = 3-5 / UnAttended (Just Start) / *All* Services Off except LAN & RDC/ Persist off/No OSD / No Running Time / Minimize OS / Boost on/XTweaks : Balanced Load = *40* / Nervous Rate = 1/ Cool when Idle = NA / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Best/ Time Stability = On/ No Up-sampling/R-2R DAC
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15851



View Profile Email
« Reply #7 on: October 30, 2016, 03:02:42 pm »

In Settings, top section, you can load back the last OK Settings, like those saved yesterday.
Choose a file first ([...] button the line above the Load button - you will see) and then press Load.
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
boleary
Crazy Audiophile
****
Offline Offline

Posts: 1233


View Profile Email
« Reply #8 on: October 30, 2016, 03:15:57 pm »

No idea where the "settings" are? Without XX open I cannot get to any settings. Do you mean to open the XX folder in Explorer?
Logged

XX2.07/MB: ASRock Extreme 4M , i7-3930K @ 0.5GHz/ RAM-OS W10586/32 Gigs 1600 DDR3/ Clarixa usb cable  /Q1,3,4,5 = *14*/1/1/*1* / *Q1Factor = 1* / Peak Extension: Off/Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *.5ms* / Straight Contiguous / SFS = *.02,/ Do Nothing With Cover Art / not Invert / *(Phase Alignment Off  / Playerprio = Low / ThreadPrio = Real Time / Scheme = 3-5 / UnAttended (Just Start) / *All* Services Off except LAN & RDC/ Persist off/No OSD / No Running Time / Minimize OS / Boost on/XTweaks : Balanced Load = *40* / Nervous Rate = 1/ Cool when Idle = NA / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Best/ Time Stability = On/ No Up-sampling/R-2R DAC
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15851



View Profile Email
« Reply #9 on: October 30, 2016, 03:22:38 pm »

Brian,

I think you misjudged how it works. So, you refer to the (first) screenshot as "see ? that is how it looks right after playback !". Well ... it looks fine !
Your 43 is half hidden but it will be obvious to you that the 43 is in there, but what you did not realize (or never knew) is that the number between braces is the actual setting. Thus, between the braces is 100 which in this case means 100% and while your setting is 43, right at this moment this is not active because your Boost setting (which makes it 100 when you're out of Playback). The 43 indicates what will happen when you start playback again (Unattended only).

What could be confusing is that especially this parameter is now changing in MinOS dynamically. I mean, the numbers between the braces are meant to tell you in general what is active at this time, and which in Normal OS can well be different for all the parameters in this section, because in Normal IS they are just not applied. So, you set the values for those parameters all right in Normal OS, but you can press Apply what you want, they won't come through; only in MinOS they will and then automatically (already after booting and without firing op XXHighEnd).

This Balanced Load now dynamically changes when you start XXHighEnd and it gives it the full boost = 100%, assumed you want to have that fast and are not interested in good SQ (while you just stopped Playback anyway). Bbbbut ...
When you press Apply it (the lower speed etc.) will be applied anyway, no matter XXHighEnd has been brought up and Boost is active. So it "unboosts" at that moment (no real reason to do that IMO but alas it works like that).

So all summarized ... You are not changing back to 43 each time (remember, the number is still in there) but you think you need to press Apply each time and watch the number between braces;
Not necessary because XXHighEnd will apply it for you, when you quit XXHighEnd (and that really is sufficient - no need to press Play).

OK ?

Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15851



View Profile Email
« Reply #10 on: October 30, 2016, 03:28:07 pm »

No idea where the "settings" are? Without XX open I cannot get to any settings. Do you mean to open the XX folder in Explorer?

LOL
got me

They are in your XXData folder (the "PresetLoader" files with XXSS extension).
Pick the one from yesterday and copy it to the XX folder (I suppose in BASE in your case) but also rename it to PresetLoader.XXSI after deleting that (now corrupted) original file first.

Btw, for fun you can also try the PresetLoader.bak file (copy to PresetLoader.XXSI) because that also should be able to do the job when not too many strange things happened meanwhile. If that works, you'll know for the nex time what to do.

Sorry for the confusion. By bad.
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
boleary
Crazy Audiophile
****
Offline Offline

Posts: 1233


View Profile Email
« Reply #11 on: October 31, 2016, 03:16:29 am »

Quote
This Balanced Load now dynamically changes when you start XXHighEnd and it gives it the full boost = 100%, assumed you want to have that fast and are not interested in good SQ (while you just stopped Playback anyway). Bbbbut ...
When you press Apply it (the lower speed etc.) will be applied anyway, no matter XXHighEnd has been brought up and Boost is active. So it "unboosts" at that moment (no real reason to do that IMO but alas it works like that).

So all summarized ... You are not changing back to 43 each time (remember, the number is still in there) but you think you need to press Apply each time and watch the number between braces;
Not necessary because XXHighEnd will apply it for you, when you quit XXHighEnd (and that really is sufficient - no need to press Play).

Sorry for the late reply, got sidetracked canvassing for the Clinton campaign. It's because I understand that what is between parenthesis in the XTweaks settings is what is actually active that I asked my first question: Why, with "Boost" active and after the GUI returns from unattended play, does it show 100 between parenthesis when I originally set it to 43. Are you now saying (with Boost active) that when I hit play again it will automatically revert back to 43 and there will be no effect on SQ? 
Logged

XX2.07/MB: ASRock Extreme 4M , i7-3930K @ 0.5GHz/ RAM-OS W10586/32 Gigs 1600 DDR3/ Clarixa usb cable  /Q1,3,4,5 = *14*/1/1/*1* / *Q1Factor = 1* / Peak Extension: Off/Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *.5ms* / Straight Contiguous / SFS = *.02,/ Do Nothing With Cover Art / not Invert / *(Phase Alignment Off  / Playerprio = Low / ThreadPrio = Real Time / Scheme = 3-5 / UnAttended (Just Start) / *All* Services Off except LAN & RDC/ Persist off/No OSD / No Running Time / Minimize OS / Boost on/XTweaks : Balanced Load = *40* / Nervous Rate = 1/ Cool when Idle = NA / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Best/ Time Stability = On/ No Up-sampling/R-2R DAC
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15851



View Profile Email
« Reply #12 on: October 31, 2016, 07:05:53 am »

Yes, that is what I'm saying. Additionally, this already happens when you just quit the XXHighEnd GUI; This is because you can also bring up XXHighEnd with Alt-x which does not stop Playback ... (and thus you won't hit Play again either, when done with the GUI).
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15851



View Profile Email
« Reply #13 on: October 31, 2016, 09:21:41 am »

FYI :

Below you see the same section of Settings with the maximum Scaling of 3.51. This looks all fine to me (but with the notice of the anomaly of the button (text) all the way at the bottom).
This implies that you already applied scaling at the OS level (the 125% / 150% / custom font (DPI) scaling of the monitor). This scaling never works well, depending on the program involved (and XXHighEnd tries to deal with it at its best with (thus) the notice that it scales itself already which is more rare).

Peter


* XXMaxScaling01.png (49.42 KB, 983x752 - viewed 383 times.)
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - July 17, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/0/0/*1*/ Q1Factor = *4* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *10ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *10.13*  (max 10.13) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *62* / Nervous Rate = *1* / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: *W-G* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 19 queries.