XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
May 22, 2019, 12:40:14 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1] 2  All
  Print  
Author Topic: New BIOS setting (XXHighEnd PC Mach II)  (Read 4880 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15418



View Profile Email
« on: March 27, 2018, 09:16:36 am »

To all owners of the Mach II XXHighEnd PC :

Because I am struggeling with one of the PCs a little, by sheer accident I found a setting which made me think "wait ...".

Under Advanced, in the CPU tab, we normally adjust the Ratio. That is, we over here do that for you new owners. I did this (already with the old XXHighEnd PC) so the speed of the processor becomes "fixated" to something which will not engage Turbo Boost.
Then I had this problem with one of the PCs and that PC told me that Turbo Boost could engage anyway. Huh ?
By also accident I learned the other day that Turbo Boost can also be disengaged explicitly. OK, this is in another motherboard, but with that knowledge I started looking for that in this PC. Well, easy to find because it is there all in the wide open (a few lines below the Ratio). So I set that to "Disabled" and for this PC it helped.

Because Turbo Boost officially can't be engaged with the Ratio is set to other than "Auto" I got the idea that maybe it always does something, or tries to do something (this latter could even be worse). I mean, also in my own Stealth, and of course yours. And who knows we could improve SQ by means of now explicitly turn it off.

Well, I don't know about you, but for me it is a whole of another world again. I am not sure it is for the better in the end, but I feel it inherently is and if it isn't (apears not to be) for net result, it is something else which requires attention now.

So I feel that this imlpies a next dimension of tuning for the again better SQ.

Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - Oct 31, 2018 (2.10)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 10/20 cores) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 10 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 140.19  (max 140.19) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15418



View Profile Email
« Reply #1 on: March 27, 2018, 09:18:41 am »

PS: Might you have the idea of having messed up in the BIOS, there's a save version for everbody under the "XX01" name. You can chose it as "Restore from disk" or something like that (you will easily find it when it is needed).

Regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - Oct 31, 2018 (2.10)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 10/20 cores) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 10 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 140.19  (max 140.19) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Tore
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 325


View Profile Email
« Reply #2 on: March 27, 2018, 01:28:15 pm »

Peter,

when i disable Turbo Boost in Bios CPU Ratio goes  from All to Auto.
It is posible to turn CPU Ratio back to  All, Save and Exit
But if you go back to Bios Turbo Boost is back to Enabled ?


Tore
Logged

Audio PC: Phasure Mach II / Win 14393.0 on RAM-OS / controlled by RDC, no GPU card installed / connected directly to music server
XXHighEnd: 2.10 / Minimize OS / Engine#4 Adaptive / DB=4096 / Q1=30 / xQ1=40 / Q3,4,5=1 / SFS=5.19 / XTweaks = 52, 10, 0, 0, 1 / Straight Contiguous / Clock Resolution = 15ms / Scheme 3-5 (low/realtime) / 16x Custom High / Unattended
 Driver v1.0.4b (*16ms*)
USB3 port -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB  -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink - Triode Lab 2A3M-II Monoblocks, Avantgarde Duo Omega.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15418



View Profile Email
« Reply #3 on: March 27, 2018, 06:12:44 pm »

Hi Tore,

Yes, that is what I noticed too, but the net result after booting and "XXHighEnd interference" is the same as with the Ratio set.

I don't know yet where the difference is, but with my own Stealth I can set both the Ratio and disable Turbo Boost at the same time. I can't imagine that the MoBo matters, but of course mine is two years old by now and yours is only a couple of months old (similar to the other PC which behaves like you describe).

Best regards and thank you for sharing,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - Oct 31, 2018 (2.10)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 10/20 cores) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 10 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 140.19  (max 140.19) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Tore
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 325


View Profile Email
« Reply #4 on: March 27, 2018, 07:49:42 pm »

This time Turbo Boost stayed at Disable :-)

Will test it now


Tore
Logged

Audio PC: Phasure Mach II / Win 14393.0 on RAM-OS / controlled by RDC, no GPU card installed / connected directly to music server
XXHighEnd: 2.10 / Minimize OS / Engine#4 Adaptive / DB=4096 / Q1=30 / xQ1=40 / Q3,4,5=1 / SFS=5.19 / XTweaks = 52, 10, 0, 0, 1 / Straight Contiguous / Clock Resolution = 15ms / Scheme 3-5 (low/realtime) / 16x Custom High / Unattended
 Driver v1.0.4b (*16ms*)
USB3 port -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB  -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink - Triode Lab 2A3M-II Monoblocks, Avantgarde Duo Omega.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15418



View Profile Email
« Reply #5 on: March 28, 2018, 08:36:02 am »

Tore,

What did you do for that ?

Thanks,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - Oct 31, 2018 (2.10)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 10/20 cores) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 10 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 140.19  (max 140.19) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Tore
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 325


View Profile Email
« Reply #6 on: March 28, 2018, 10:47:07 am »

Peter,

1. Turbo Boost : Disable
2. CPU Ratio : back to All Core
3. CPU Cache Ratio : 18
4. BCLK frequency : 96 (lowest possible)

Does it look OK ?

I think it was not done anything with the CPU speed when i got my PC
(nothing under "XX01" )

Tore
Logged

Audio PC: Phasure Mach II / Win 14393.0 on RAM-OS / controlled by RDC, no GPU card installed / connected directly to music server
XXHighEnd: 2.10 / Minimize OS / Engine#4 Adaptive / DB=4096 / Q1=30 / xQ1=40 / Q3,4,5=1 / SFS=5.19 / XTweaks = 52, 10, 0, 0, 1 / Straight Contiguous / Clock Resolution = 15ms / Scheme 3-5 (low/realtime) / 16x Custom High / Unattended
 Driver v1.0.4b (*16ms*)
USB3 port -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB  -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink - Triode Lab 2A3M-II Monoblocks, Avantgarde Duo Omega.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15418



View Profile Email
« Reply #7 on: March 28, 2018, 02:43:25 pm »

Quote
(nothing under "XX01" )

What ? ... OK, that implies we forgot that. This is possible.
So you mean that you can't find any XX01 to load back, while you sure found were to be for that ? (like Save to Disk is also an option) ?

Quote
I think it was not done anything with the CPU speed when i got my PC

This is already less plausible because I test this all myself.
Still can happen, but now it would mean two subsequent errors. Normally we make none ! haha
Really ?

Quote
1. Turbo Boost : Disable
2. CPU Ratio : back to All Core
3. CPU Cache Ratio : 18
4. BCLK frequency : 96 (lowest possible)

For the answer to my question "how ?" The crucial part seems to be missing - how do you end up with Turbo  Boost disabled and the ration not to 100. But also : you talk about "Cache" Ratio, and that is not right ...

Regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - Oct 31, 2018 (2.10)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 10/20 cores) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 10 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 140.19  (max 140.19) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Tore
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 325


View Profile Email
« Reply #8 on: March 28, 2018, 05:40:36 pm »

I did pkt 1-4 , after that Turbo Boost stayed at Disable

Now i have loaded XX01 in Bios. Then CPU Cache Ratio and BCLK frequency is back to Auto. (this is why i tought it was not done anything with CPU speed)

After that i have only changed Turbo Boost to Disable and CPU Ratio back to All Core.

When i enter Bios Turbo Boost is still Disable

Tore
Logged

Audio PC: Phasure Mach II / Win 14393.0 on RAM-OS / controlled by RDC, no GPU card installed / connected directly to music server
XXHighEnd: 2.10 / Minimize OS / Engine#4 Adaptive / DB=4096 / Q1=30 / xQ1=40 / Q3,4,5=1 / SFS=5.19 / XTweaks = 52, 10, 0, 0, 1 / Straight Contiguous / Clock Resolution = 15ms / Scheme 3-5 (low/realtime) / 16x Custom High / Unattended
 Driver v1.0.4b (*16ms*)
USB3 port -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB  -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink - Triode Lab 2A3M-II Monoblocks, Avantgarde Duo Omega.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15418



View Profile Email
« Reply #9 on: March 28, 2018, 05:52:40 pm »

Hi Tore,

All I asked (or told about) was setting TurboBoost to Disable.
Of course you can drag in a 200 other settings in the game (you again mentioned something else) but this is nit what I wanted anyone to do.

For now (if you want to play with this setting at all) :

1. Load back XX01;
2. Disable Turbo Boost;
3. Save and reboot.

Then you have the same as I do (if you leave all other settings alone Happy).

Best regards,
Peter

Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - Oct 31, 2018 (2.10)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 10/20 cores) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 10 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 140.19  (max 140.19) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Tore
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 325


View Profile Email
« Reply #10 on: March 28, 2018, 06:07:18 pm »

Yes, that is done

The other things i did was because it looked like Turbo  Boost was going back to Enable

But not now :-)
Logged

Audio PC: Phasure Mach II / Win 14393.0 on RAM-OS / controlled by RDC, no GPU card installed / connected directly to music server
XXHighEnd: 2.10 / Minimize OS / Engine#4 Adaptive / DB=4096 / Q1=30 / xQ1=40 / Q3,4,5=1 / SFS=5.19 / XTweaks = 52, 10, 0, 0, 1 / Straight Contiguous / Clock Resolution = 15ms / Scheme 3-5 (low/realtime) / 16x Custom High / Unattended
 Driver v1.0.4b (*16ms*)
USB3 port -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB  -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink - Triode Lab 2A3M-II Monoblocks, Avantgarde Duo Omega.
Arjan
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 213


View Profile Email
« Reply #11 on: March 28, 2018, 08:09:09 pm »

Hi Peter,

Just to be sure:

Only disable Turbo Boost and CPU Ratio will reset to Auto?
or
Disable Turbo Boost and CPU Ratio back on All Core and All Core on 18.

regards, Arjan

Logged

March, 2018 (2.10)
Music Server (old PC) RDC to Mach II Stealth 14393 RAM-OS / no videocard / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/3/4/5 = 30/0/1/1/ Q1Factor = 40 (Dev.Buffer = 4096) / ClockRes = 0.5ms / SFS = 5.19 Mx = 120 Straight Contiguous / driver buffer 16ms / Playerprio = Low / ThreadPrio = High / Scheme = 3-5 / Unattended / Minimize OS / PeakExtend off / Arc Prediction / NO custom filter / 16x Upsampling / XTweaks 38 (turbo boost off in bios and cpu ratio 24!),1,-,0,1/with coverart / --> mobo USB --> The Lush 100 cm --> NOS1a 75B --> Blaxius --> bnc amps Jadis JA30 (modified and with the best tubes) --> Speakers
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15418



View Profile Email
« Reply #12 on: March 29, 2018, 06:59:12 pm »

Hey Arjan,

Quote
Disable Turbo Boost and CPU Ratio back on All Core and All Core on 18.

If all is "normal" (?) that doesn't work.
This one does and is fine (as far as I myself can see) :

Quote
Only disable Turbo Boost and CPU Ratio will reset to Auto?

Regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - Oct 31, 2018 (2.10)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 10/20 cores) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 10 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 140.19  (max 140.19) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Tore
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 325


View Profile Email
« Reply #13 on: March 29, 2018, 07:18:33 pm »

All Core was goling from 18 to 24 after the last XX01 load

Is this normal ?


Tore
Logged

Audio PC: Phasure Mach II / Win 14393.0 on RAM-OS / controlled by RDC, no GPU card installed / connected directly to music server
XXHighEnd: 2.10 / Minimize OS / Engine#4 Adaptive / DB=4096 / Q1=30 / xQ1=40 / Q3,4,5=1 / SFS=5.19 / XTweaks = 52, 10, 0, 0, 1 / Straight Contiguous / Clock Resolution = 15ms / Scheme 3-5 (low/realtime) / 16x Custom High / Unattended
 Driver v1.0.4b (*16ms*)
USB3 port -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB  -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink - Triode Lab 2A3M-II Monoblocks, Avantgarde Duo Omega.
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15418



View Profile Email
« Reply #14 on: March 30, 2018, 09:04:46 am »

Hi Tore,

No, not normal. But you said similar in the beginning (of this topic) but then I couldn't understand (or believe).
Maybe I still can't believe it. Happy

Try this please (and nothing else) :

1. Set to 18 again.
2. Save the settings (normals Save BIOS procedure). If it implies a restart that's OK but go into the BIOS again.
3. Use the "Save" function and now enter a name like XX02. Enter saves it (also see instructions in the right hand side). Do NOT overwrite XX01 ever.
4. Restart and go into the BIOS again. Do you still see the 18 ? (but also notice the speed the processor runs at - this shows in the top. It will not be 2400 if all is rright.
5. Load back the XX02.

And now you sort of say that the 18 has disappeared and has changed to Auto again ?

Restart to make whatever it is effective. Go into the BIOS again. You should be in the state of which you claim it happens after loading back XX01.
... Which I don't believe.

So now you have done this :

6. Load back XX01. Restart to be sure what's in there for sure.

... And I say that all is fine and it shows 18.
But is it ? scratching

You can leave the XX02 be. But if XX01 does not work for you, then XX02 does for the future.

Best regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - Oct 31, 2018 (2.10)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 10/20 cores) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 30/-/1/1/1/ Q1Factor = 10 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 140.19  (max 140.19) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 35 / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Arc Prediction Filtering (16x)* / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^2*A:B-W-Y-R, B:B-W-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> *Blaxius^2 A:B-R, B:B-R* Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Pages: [1] 2  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.079 seconds with 19 queries.