XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
September 25, 2021, 12:13:13 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: No more 'Straight Contiguous'... all of a sudden  (Read 798 times)
0 Members and 0 Guests are viewing this topic.
manisandher
Crazy Audiophile
****
Offline Offline

Posts: 2110

from-first-principles.com


View Profile WWW Email
« on: March 07, 2021, 06:37:27 pm »

It's been a long while since I've bothered playing around with any settings in XX, but thought I'd try a few things out. Playing around with different SFS settings, I got the error message attached - I've been using Straight Contiguous since it was introduced and can't recall ever getting this error in the past. I wasn't at all bothered because I was in RAM and knew that if something got messed up, it'd clear itself on a reboot. But no...

I've rebooted back into SSD and back into Normal too. The error message remains, no matter what I set SFS to. And 'User Rights Assignment' looks fine.

I can only conclude that this must be a hardware issue. Something wrong with my 48GB memory perhaps?

I've activated 'Log Activities', but *.log files don't seem to show much at all.

Ideas?

Mani.


* Straight Contiguous error.jpg (36.6 KB, 1187x183 - viewed 120 times.)
Logged

Main System:
Phasure Mach III (Win 14393.0 on RAM-OS / controlled by RDC, / connected directly to music server / XXHighEnd 2.11 / Minimize OS / Engine#4 Adaptive / DB=4096 / Q1=10 / xQ1=15 / Q3,4,5=1 / SFS=4.00 / XTweaks = 34, 10, 0, 0, 0 / Straight Contiguous / Clock Resolution = 15ms / Scheme 3-5 (low/realtime) / 8x Arc Prediction / switch #5 'up/off' / Unattended) mobo USB3 port -> Lush^3 -> Phasure NOS1a B75 G3 -> 8m Blaxius^2 -> First Watt F5 mono amps -> Tune Audio Anima horn speakers
Office System:
Phasure Stealth II -> Lush^2 -> RME ADI-2 Pro FS R -> Neurochrome 286 mono amps -> Tune Audio Marvel horn speakers
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15844



View Profile Email
« Reply #1 on: March 07, 2021, 06:52:03 pm »

Mani,

Well, a logical reason would be that there's insufficient memory. Thus, just all together (like only one DIMM of 8GB suddenly at work).

Remember that the Max SFS is determining the allocation. So set that small too (or set it to equal the dynamic setting).

- Maybe it is related to one of the other settings you changed ? (and you told to Save (to the SSD) at rebooting ?

- Maybe your SFS is plainly too high ? (try 20 or so)

- Is this the Mach II or Mach III ?

N.b.: I have no idea whether memory can shut itself off for parts of it (like a HDD can do that), and that thus the contiguous memory really is not available.

You could exchange memory (all of it in one go) between your Mach II and Mach III. It is (about) the same and harmless to SQ when interchanged.

Regards,
Peter
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - Januari 24, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/*0*/*0*/*0*/ Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 20.69  (max 20.69) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *68* / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = *1* / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: W-Y-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
manisandher
Crazy Audiophile
****
Offline Offline

Posts: 2110

from-first-principles.com


View Profile WWW Email
« Reply #2 on: March 07, 2021, 08:03:01 pm »

Thanks Peter.

It's the Mach III. Yes, I will swap the memory from the Mach II if I have to.

Max SFS has always been set to 24.00. I've just brought it down to 4.00 and set SFS to 1.00. Playback bow works again  Happy

I usually keep SFS<2.00 anyway, so as long this continues to work, I should be OK. The only issue I might run into is playing MQA files... but I very rarely do this anyway.

Strange that this has started to happen all of a sudden...

Mani.
Logged

Main System:
Phasure Mach III (Win 14393.0 on RAM-OS / controlled by RDC, / connected directly to music server / XXHighEnd 2.11 / Minimize OS / Engine#4 Adaptive / DB=4096 / Q1=10 / xQ1=15 / Q3,4,5=1 / SFS=4.00 / XTweaks = 34, 10, 0, 0, 0 / Straight Contiguous / Clock Resolution = 15ms / Scheme 3-5 (low/realtime) / 8x Arc Prediction / switch #5 'up/off' / Unattended) mobo USB3 port -> Lush^3 -> Phasure NOS1a B75 G3 -> 8m Blaxius^2 -> First Watt F5 mono amps -> Tune Audio Anima horn speakers
Office System:
Phasure Stealth II -> Lush^2 -> RME ADI-2 Pro FS R -> Neurochrome 286 mono amps -> Tune Audio Marvel horn speakers
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 15844



View Profile Email
« Reply #3 on: March 07, 2021, 08:25:48 pm »


Do you still see the 48GB of memory ?
(like the below shows all my 32GB)


* Memory02.png (3.76 KB, 232x135 - viewed 105 times.)
Logged

For the Stealth III LPS PC :
W10-14393.0 - Januari 24, 2021 (2.11)
XXHighEnd Mach III Stealth LPS PC -> Xeon Scalable 14/28 core with Hyperthreading On (set to 14/28 cores in BIOS and set to 10/20 cores via Boot Menu) @~660MHz, 48GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/*0*/*0*/*0*/ Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 15ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 20.69  (max 20.69) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD Off (!) / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *68* / Nervous Rate = 10 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = *1* / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / Custom Filtering *Low* (16x) / Always Clear Proxy before Playback = On -> USB3 from MoBo -> Lush^3
A: W-Y-R-G, B: W-Y-R* USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (16ms) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius*^2.5* A:B-G, B:B-G Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers. ET^2 Ethernet from Mach III to Music Server PC (RDC Control).
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
manisandher
Crazy Audiophile
****
Offline Offline

Posts: 2110

from-first-principles.com


View Profile WWW Email
« Reply #4 on: March 07, 2021, 08:42:14 pm »

All 48GB is detected...


* Physical Memory.jpg (31.86 KB, 605x208 - viewed 102 times.)
Logged

Main System:
Phasure Mach III (Win 14393.0 on RAM-OS / controlled by RDC, / connected directly to music server / XXHighEnd 2.11 / Minimize OS / Engine#4 Adaptive / DB=4096 / Q1=10 / xQ1=15 / Q3,4,5=1 / SFS=4.00 / XTweaks = 34, 10, 0, 0, 0 / Straight Contiguous / Clock Resolution = 15ms / Scheme 3-5 (low/realtime) / 8x Arc Prediction / switch #5 'up/off' / Unattended) mobo USB3 port -> Lush^3 -> Phasure NOS1a B75 G3 -> 8m Blaxius^2 -> First Watt F5 mono amps -> Tune Audio Anima horn speakers
Office System:
Phasure Stealth II -> Lush^2 -> RME ADI-2 Pro FS R -> Neurochrome 286 mono amps -> Tune Audio Marvel horn speakers
manisandher
Crazy Audiophile
****
Offline Offline

Posts: 2110

from-first-principles.com


View Profile WWW Email
« Reply #5 on: March 07, 2021, 08:46:23 pm »

Ha! Of course, everything's started working properly again. Even SFS 200 works fine now. I haven't done anything.

I really don't know what caused the error.
Logged

Main System:
Phasure Mach III (Win 14393.0 on RAM-OS / controlled by RDC, / connected directly to music server / XXHighEnd 2.11 / Minimize OS / Engine#4 Adaptive / DB=4096 / Q1=10 / xQ1=15 / Q3,4,5=1 / SFS=4.00 / XTweaks = 34, 10, 0, 0, 0 / Straight Contiguous / Clock Resolution = 15ms / Scheme 3-5 (low/realtime) / 8x Arc Prediction / switch #5 'up/off' / Unattended) mobo USB3 port -> Lush^3 -> Phasure NOS1a B75 G3 -> 8m Blaxius^2 -> First Watt F5 mono amps -> Tune Audio Anima horn speakers
Office System:
Phasure Stealth II -> Lush^2 -> RME ADI-2 Pro FS R -> Neurochrome 286 mono amps -> Tune Audio Marvel horn speakers
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.097 seconds with 19 queries.