XXHighEnd - The Ultra HighEnd Audio Player
December 12, 2017, 01:52:38 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: August 6, 2017 : Phasure Webshop open ! Go to the Shop
Search current board structure only !!  
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 2 3 [4]  All
  Print  
Author Topic: Burst of noise  (Read 2513 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
arvind
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 391


View Profile
« Reply #45 on: November 15, 2017, 07:33:07 am »

Hi Peter,

The X2 upgrade patch has sorted out my problem.

Thank you very much.

Best regards,

Arvind
Logged

W10-14393.0 RAM OS / Mach II LPS 2640/XXHE 2.09/Engine#4/Adaptive Mode/16x Arc Prediction on/Q= 30/0/1/0/xQ=40/Device Buffer:4096/PA= Off/Minimise OS/PE=off/Unattended/Stop All Services/SFS=10.20/120(max)/ClockRes= 15ms/straight Contiguous/Music on NAS/Phasure NOS 1a/75b/G3 USB DAC. Driver version 1.04/Driver Buffer 8ms. OSD text = Off
BertD
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 401


Only the Best!


View Profile WWW Email
« Reply #46 on: November 15, 2017, 10:53:35 am »

Which version of Engine 3 should I replace?

X1 or X2?

I have the scary noise here also once in a while and if this is the tweak to cure that then my heart will be thankfull!

Bert
Logged

Februari 1st: RDC controlled i7-4785T (set to 800Mhz - fully passive design without any moving parts), 16GB RAM / XXHighEnd 2.04c on 2GB RAMDisk (IMDisk) / Windows 10 Pro 10586.0 X64 on internal 250GB SSD / Music on external NAS / Playback Drive 10GB RAMDisk (IMDisk) / SFS 0.10 / Barbone Industrial Intona > Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) > Blaxius BNC interlink > BD-Design BD30-SPR amplifiers > BD-Design Custom Made Sigma loudspeakers.

XX settings basically similar to PeterSt's
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 14667



View Profile
« Reply #47 on: November 15, 2017, 12:07:59 pm »

X2. I will remove the X1 upload. Sorry for the confsion !

Peter
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - November 13, 2017 (2.09)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *40* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.90*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Custom Filtering Highest for 705600* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*8ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 14667



View Profile
« Reply #48 on: November 17, 2017, 06:51:31 am »

Hi all,

This should be the final one (download it below).
Now not only the issue is covered for when it happens (as in the X2 version) but also the cause has been found and taken out. This cause has been in there forever (since the last 0.9z version), but was challenged for because of a 80 second time window where things could go wrong which window previously was way shorter (think a few seconds). All related to how playback stopped (implicitly would incur for the wrong situation) and how fast a new Play was issued.
The noise could happen fairly soon when the new Play was issued, but also at the second track of that when the first was shorter than 80 seconds (minus how fast you could re-issue Play).

Thank you all for your help on this one !

Peter

* XXEngine3-209-X3.rar (341.73 KB - downloaded 24 times.)
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - November 13, 2017 (2.09)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *40* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.90*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Custom Filtering Highest for 705600* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*8ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
boleary
Crazy Audiophile
****
Offline Offline

Posts: 1204


View Profile Email
« Reply #49 on: November 22, 2017, 02:22:21 pm »

Sort of a strange situation here. Never had a burst of noise problem with 2.07; however, since I reverted back to 2.07 from 2.09, I've now had the problem 3 times. Two of the three times the burst only lasted a second or two then music played. One time music stopped completely and I had to reboot. That I would get the burst followed by music is likely due to my small SFS with 2.07, which is .02. With 2.09 my SFS was 1.0. At some point I may try 2.09 again but I started hearing a bit of harshness with it that is absent in 2.07. Perhaps some saved file from 2.09 was preserved when I switched back to 2.07 from 2.09?
Logged

XX2.07/MB: ASRock Extreme 4M , i7-3930K @ 0.5GHz/ RAM-OS W10586/32 Gigs 1600 DDR3/ Lush usb cable  /Q1,3,4,5 = *26*/1/1/*1* / *Q1Factor = 10* / Peak Extension: Off/Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *.5ms* / Straight Contiguous / SFS = *.02,/ Do Nothing With Cover Art / not Invert / *(Phase Alignment Off  / Playerprio = Low / ThreadPrio = Real Time / Scheme = 3-5 / UnAttended (Just Start) / *All* Services Off except LAN & RDC/ Persist off/No OSD / No Running Time / Minimize OS / Boost on/XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = NA / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Best/ Time Stability = On/ No Up-sampling/R-2R DAC
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 14667



View Profile
« Reply #50 on: November 22, 2017, 04:25:43 pm »

Quote
Perhaps some saved file from 2.09 was preserved when I switched back to 2.07 from 2.09?

Hi Brian - You mean some saved file which now causes the "buts of noise" in 2.07 for you ? nah. I would bet that this is the smaller SFS. I mean, I simply know it has always been there and I also know what I solved in the XXEngin3-X3 version. However, it *is* related to a relation between Stop and Start (Playback) and how one can do something unexpectedly (for the program) which or goes wrong within the second (depending on the SFS size) or goes wrong at the start of the 2nd track (after pressing Play). And then it is also related to the Q3,4,5 settings.

I hope you can make something of this !
Peter
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - November 13, 2017 (2.09)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *40* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.90*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Custom Filtering Highest for 705600* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*8ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
boleary
Crazy Audiophile
****
Offline Offline

Posts: 1204


View Profile Email
« Reply #51 on: November 23, 2017, 03:04:51 am »

Thanks Peter, I play around with some settings.

Brian
Logged

XX2.07/MB: ASRock Extreme 4M , i7-3930K @ 0.5GHz/ RAM-OS W10586/32 Gigs 1600 DDR3/ Lush usb cable  /Q1,3,4,5 = *26*/1/1/*1* / *Q1Factor = 10* / Peak Extension: Off/Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *.5ms* / Straight Contiguous / SFS = *.02,/ Do Nothing With Cover Art / not Invert / *(Phase Alignment Off  / Playerprio = Low / ThreadPrio = Real Time / Scheme = 3-5 / UnAttended (Just Start) / *All* Services Off except LAN & RDC/ Persist off/No OSD / No Running Time / Minimize OS / Boost on/XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = NA / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Best/ Time Stability = On/ No Up-sampling/R-2R DAC
arvind
Audio Enthusiast
**
Offline Offline

Posts: 391


View Profile
« Reply #52 on: November 28, 2017, 02:56:53 pm »

Hi Peter,

For the first time after the X3 upgrade patch to Engine 3, I got crack detect msg. I have sent you the music file by FileMail.

Hope you can make something out of it.

Best regards,

Arvind
Logged

W10-14393.0 RAM OS / Mach II LPS 2640/XXHE 2.09/Engine#4/Adaptive Mode/16x Arc Prediction on/Q= 30/0/1/0/xQ=40/Device Buffer:4096/PA= Off/Minimise OS/PE=off/Unattended/Stop All Services/SFS=10.20/120(max)/ClockRes= 15ms/straight Contiguous/Music on NAS/Phasure NOS 1a/75b/G3 USB DAC. Driver version 1.04/Driver Buffer 8ms. OSD text = Off
PeterSt
Administrator
High Grade Audiophile
*****
Offline Offline

Posts: 14667



View Profile
« Reply #53 on: November 28, 2017, 06:01:37 pm »

Arvind, Yes, this (see below).

Just not right for the period of 0.1 second (so that is theoretically 441 subsequent base samples which are wrong.
It exactly this what the "Crack Detect" trips on.

It is not your rip. It is just in the master of this.

If you play this with the Custom filter, it will pass (I checked). No idea what you will hear for this small period of time.
Theoretically this is a close to 22.05KHz tone without anything else (it is safer to think it is ~11KHz). But it also clips, so this really is not right.

Best regards,
Peter



* Arvind06.png (44.31 KB, 1353x646 - viewed 22 times.)
Logged

For the Stealth LPS PC :
W10-14393.0 - November 13, 2017 (2.09)
XXHighEnd Mach II Stealth LPS PC -> Xeon E5 2640v4 with Hyperthreading On (20 cores) @~720MHz, 32GB, Windows 10 Pro 64 bit build 14393.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = *30*/-/*1*/*1*/*1*/ Q1Factor = *40* / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = *15ms* / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = *0.90*  (max 120) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / Stop Desktop, Remaining, WASAPI and W10 services / Use Remote Desktop / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / *OSD Off* / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = 43 / Nervous Rate = 100 / Cool when Idle = n.a / Provide Stable Power = 0 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = Optimal / Time Stability = Stable / *Custom Filtering Highest for 705600* / Always Clear Proxy before Playbck = On -> USB3 from MoBo -> Lush USB 1m00 -> Phisolator 24/768 Phasure NOS1a/G3 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (*8ms*) -> B'ASS Current Amplifier -> Blaxius Interlink -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere (also from the PC).

For a general PC :
W10-10586.0 - May 2016 (2.05+)
*XXHighEnd PC -> I7 3930k with Hyperthreading On (12 cores)* @~500MHz, 16GB, Windows 10 Pro 64 bit build 10586.0 from RAM, music on LAN / Engine#4 Adaptive Mode / Q1/-/3/4/5 = 14/-/1/1/1 / Q1Factor = 1 / Dev.Buffer = 4096 / ClockRes = 1ms / Memory = Straight Contiguous / Include Garbage Collect / SFS = 0.10  (max 60) / not Invert / Phase Alignment Off / Playerprio = Low / ThreadPrio = Realtime / Scheme = Core 3-5 / Not Switch Processors during Playback = Off/ Playback Drive none (see OS from RAM) / UnAttended (Just Start) / Always Copy to XX Drive (see OS from RAM) / All Services Off / Keep LAN - Not Persist / WallPaper On / OSD On / Running Time Off / Minimize OS / XTweaks : Balanced Load = *43* / Nervous Rate = 1 / Cool when Idle = 1 / Provide Stable Power = 1 / Utilize Cores always = 1 / Time Performance Index = *Optimal* / Time Stability = *Stable* / Custom Filter *Low* 705600 / -> USB3 *from MoBo* -> Clairixa USB 15cm -> Intona Isolator -> Clairixa USB 1m80 -> 24/768 Phasure NOS1a 75B (BNC Out) async USB DAC, Driver v1.0.4b (4ms) -> Blaxius BNC interlink *-> B'ASS Current Amplifier /w Level4 -> Blaxius Interlink* -> Orelo MKII Active Open Baffle Horn Speakers.
Removed Switching Supplies from everywhere.

Global Moderator
Pages: 1 2 3 [4]  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.291 seconds with 20 queries.